Världsrekord av Jesper Tjäder: ”Något man drömt om”

Publicerad 2022-05-24

Jesper Tjäder är bäst i världen.

Han skrev in sig i historieböckerna när han slog till med världens längsta rail.

– Jag hade så många dåliga försök hela dagen men visste att det skulle hända till slut, säger Tjäder.

Det krävdes tre dagar och 127 försök innan Jesper Tjäder lyckades.

Till sist kunde den 28-årige svensken dock titulera sig själv världsrekordhållare med världens längsta ”rail” på skidor.

Ett rail handlar om att glida så långt som möjligt på ett metallräcke och när Tjäder gled 154,49 meter i Åre innebar det ett officiellt världsrekord som är godkänt av Guinness World Records.

– Att vara Guinness världsrekord-hållare känns stort, något man drömt om sedan man var barn. Jag visste att den här railen skulle vara en tuff utmaning och gissade att det skulle krävas 525 försök, men det gick smidigare än vad jag trodde, säger Tjäder i ett pressmeddelande.

Jesper Tjäder slog världsrekord

Amerikanen Tom Wallisch hade det tidigare världsrekordet som mätte 130 meter.

– Jag har gjort mycket tricks på rails tidigare, men aldrig varit i närheten av en så lång rail som det här. Det var en go känsla att lämna railen, jag hade så många dåliga försök hela dagen men visste att det skulle hända till slut. Och när det väl hände var det en skön känsla, säger Tjäder.

Jesper Tjäder tog även ett historiskt svenskt slopestyle-brons i OS i vintras.

– Jag har tränat för detta i åtta år, det är helt obeskrivligt att jag sätter mitt bästa åk i en OS-final. Det är helt klart det bästa i min karriär, sa Tjäder då.

Jesper Tjäder är bäst i världen.
Jesper Tjäder är bäst i världen.

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln