Moa Gustafsson möter gamla klubben i premiären: ”Känner av rivalitet”

Moa Gustafsson i Moras tröja.
Moa Gustafsson i Moras tröja.

Innebandysäsongen inleds med ett ovanligt hett Daladerby.

Kais Mora tar på torsdagskvällen emot IBF Falun – som värvat friskt från rivalerna – i Svenska cupen.

– Det kommer vara nervöst, säger landslagsforwarden Moa Gustafsson, som gått till Falun efter sex år i Mora.

Moa Gustafsson, landslagsspelare och tvåa i skytteligan i SSL förra året, har inför säsongen valt att byta klubb för första gången på sex år.

Hon lämnade Mora, där hon varit hela sin karriär i damernas högstaliga, för att istället spela för IBF Falun. Ett faktum som ger Daladerbyt i den andra omgången av Svenska cupen en extra krydda.

– Det kommer definitivt att bli väldigt speciellt. Jag har inte riktigt hunnit reflektera över det, men det kommer att vara nervöst imorgon, säger Gustafsson.

Tronskifte i Dalarna?

IBF Falun, som var nykomlingar i SSL i fjol, värvade utöver landslagsforwarden även systrarna Lina och Lisa Svarfvar från rivalerna – som varit dominanta i Dalarnas innebandy i åratal med flera SM-titlar på meritlistan.

Falunklubbens storsatsning på truppen bäddar för ett tronskifte i länet.

– Känslan i klubben är att det kan bli riktigt bra. Det är en bra blandning av rutin och hungriga unga talanger, en jättespännande trupp på pappret så det gäller bara att vi får ihop det på planen, säger Moa Gustafsson.

Mötet med Mora blir det första tävlingsmatchen som truppen gör ihop. Det finns fortfarande delar som behöver finslipas, säger hon, men dag för dag blir laget mer samspelt.

”Inte kunnat scouta dem”

Och med lite extra motivation är det bara att gå ut och köra hårt, konstaterar hon.

– Lite rivalitet känner man av, tidigare skulle man ha känt att det var speciellt med derby mot Falun – men nu är det mot Mora. Så det blir fullt ös.

Har du några fördelar av att ha tillhört Mora?

– Fördelen är väl att jag är van vid hallen och så, men det blir speciellt att möta alla sina kompisar i den föreningen som karriären startade. För min del blir det viktigt att inte tänka för mycket på det och inte låta nervositeten ta över, säger hon.

– Sedan bygger Mora också nytt, så den största utmaningen har varit att vi inte riktigt kunnat scouta dem.

Landslagsspelaren är fostrad i IBF Leksand.

Matchen sänds 19.00 på torsdag här på Sportbladet för alla som har Aftonbladet Plus.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.