Solberg: ”Jag står bakom beslutet”

Martin Boqust får sparken som assisterande förbundskapten.

Här förklarar förbundet sitt beslut, som Glenn Solberg står bakom.

– Jag ser fram emot att vara med och välja min assisterande förbundskapten, säger förbundskaptenen till Sportbladet

Martin Boquist tvingas lämna handbollslandslaget efter sex år som assisterande förbundskapten.

I pressmeddelandet som förbundet skickade ut var man kryptiska kring orsaken och landslagschefen Hanna Fogelström säger där bara:

– Valet att skruva i ledarstaben görs för att vi tror att det är den bästa vägen framåt för fortsatt utveckling. Vi vill ständigt förbättra såväl individer och laget som svensk landslagshandboll.

Senare på fredagen får Sportbladet tag i Fogelström.

”Vi hade en respektfull dialog”

Varför får Boquist lämna?

– Vi tror att vi kan fortsätta utvecklas och, genom att skruva i ledarstaben, kunna förbättra oss ännu mer. Martin har varit bidragande till de framgångar som varit. Men vi tror på en annan väg framåt

Vad kan bli bättre? Ni tog ju EM-guld för två månader sedan?

– Resultatmässigt är det svårt att säga att just det ska bli bättre. Men för oss är det en helhet och vi tror inte att vi kan luta oss tillbaka och tro att vi kan göra samma sak och sedan vinna guld på guld.

Finns det ett missnöje från spelarna?

– Det här är en förbundsprocess så det är inte utifrån spelarnas perspektiv. Det är vi som har valt att ta det här vägvalet organisatoriskt.

Men Fogelström är tydlig med att man inte förändrar några roller kring landslaget utan det ska in en assisterande förbundskapten som jobbar deltid, precis som Boquist gjort.

Har ni någon ersättare klar?

– Vi har ingen annan på ingång men vi har inlett processen.

Är det Glenn Solberg som vill ha en annan assistent?

– Det är samma där: det är vårt beslut. Vi har haft en utvärdering med spelarna och ledarna. Summan av helheten gör att det är vi (förbundet) som vill ha den här förändringen.

Vad har ni meddelat Boquist om orsaken?

– Vi hade en öppen och respektfull dialog och det är det vi uttrycker här. Det är ingen detalj som utlöst det här. Det är summan av helheten och utvecklingen framåt. Han har inte gjort ett konkret fel. Vi vill kunna skruva på det här för att kunna fortsätta utvecklas.

Men ”skruva på”... Vad är det ni vill ska bli bättre? Har ni och Boquist olika syn på hur landslaget ska utvecklas?

– Det finns detaljer som är kopplade till landslaget på samlingar och jobbet mellan samlingar, på individnivå och helhetsnivå, och att utveckla herrlandslaget och den röda tråden ner till ungdomslandslagen. Så det är ett strategiskt beslut.

Hanna Fogelström.
Hanna Fogelström.

”Ser fram emot att välja min närmaste man”

Sportbladet har också pratat med Solberg som på fredagen landade i Barcelona med familj och vänner för att fira sin 50-årsdag (som inföll den 18 februari).

Vad säger du om beslutet?

– Jag säger inte så väldigt mycket annat än vad som kommunicerats från förbundet. Det är ett beslut som förbundet har tagit och som jag står bakom. Som du vet så har jag inte mandat att tillsätta eller avsätta någon.

Även om du inte har det mandatet – ville du ha in en annan assisterande?

– Jag har varit i möte med förbundet precis som Martin och sagt vad jag tänker och tycker och sedan är det de som tagit ett beslut. När de nu tagit det här beslutet så ser jag fram emot att vara med och välja min närmaste man. Det är klart att jag ser fram emot det.

Har det skurit sig mellan dig och Martin?

– Nej, jag upplever inte att vi har haft några stora konflikter.

Men det låter som att du gärna velat ha in en annan assisterande förbundskapten?

– Det kan låta så. Men jag förhåller mig till det att jag inte har något mandat att göra något. Jag står bakom det beslut de har tagit och ser fram emot att vara med och påverka vem som vara min närmaste.

För Martin var inte ditt val?

– Nej. Jag valde inte någon i ledarteamet när jag tillträdde.

Har du framfört till förbundet att du vill ha en annan assisterande förbundskapten?

– Jag vill inte gå in i detaljer om det. Men jag har varit i samtal med förbundet precis som Martin. Sedan är det förbundet som tar beslut utifrån de samtalen och vad som åt bäst för svensk handboll.

Glenn Solberg och Martin Boquist.
Glenn Solberg och Martin Boquist.

”Svensk eller norrman är inte viktigt”

Vem vill du ha nu då?

– Det är en process. Vi får göra en kartläggning och se vad som är möjligt och vad alternativen är. Jag glad över att vara med i processen.

Vill du ha någon du jobbat med tidigare? Norrman eller svensk?

– Det viktigaste för mig är att det är en person som står för samma värderingar som jag, som jag har en bra kemi med, som stöttar mitt ledarskap och tror på den riktning jag väljer. Om det är en svensk eller norrman är inte viktigt.

Hur tycker du att ditt och Boquists samarbete har fungerat?

– Jag är tacksam över den tid vi haft tillsammans. Vi har upplevt mycket under kort tid och haft starka resultat. Det vi har haft har varit bra.

Var ni oeniga om vägen framåt hur ni skulle utveckla landslaget?

– Nej, det har vi inte haft några konflikter om, säger Solberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.