Alberto Salazar och Nike stäms på 175 miljoner

Demontränaren Alberto Salazar och Nike stäms nu på 20 miljoner dollar av en tidigare aktiv friidrottare.

Mary Cain kom till Salazar som 16-årig supertalang.

Fyra år senare led hon av ätstörningar, svåra depressioner, ångestattacker och hade utvecklat ett självskadebeteende.

Enligt stämningen sa Salazar att hon var för fet och att hennes bröst och bak var för stora.

Mary Cain har redan trätt fram och berättat om hur hon upplevde att hon behandlades av Alberto Salazar under sin tid i hans Nike Oregon Project.

Salazar som låg bakom bland annat Mo Farahs dubbla OS-guld i London 2012 och Sifan Hassans utveckling till absolut världslöpare.

Det var mitt under VM i Doha, där nederländske Hassan tog den ”omöjliga" dubbeln på 1 500 och 10 000 meter, beskedet kom att Salazar stängts av fyra år av den amerikanska dopningsbyrån USADA.

För bara några veckor senare fastställdes domen efter att Salazar överklagat till internationella idrottsdomstolen CAS.

Och nu kommer nästa smäll.

Mary Cain.
Mary Cain.

Rejäl stämning

En stämningsansökan som kan kosta honom och dåvarande arbetsgivaren Nike motsvarande 175 miljoner svenska kronor.

Mary Cain var en av USA:s mest talangfulla medeldistanslöpare när hon kom till Alberto Salazar och hans Nike Oregon Project.

Men efter fyra års mardröm, som hon själv beskriver det, var karriären över efter år av påhopp. Enligt stämningsansökan beskrivs Salazar som ett kontrollfreak, besatt av Mary Cains vikt och han tvekade aldrig att håna henne offentligt.

”Salazar sa att hon var för fet och att hennes bröst och bak var för stora”, står det i stämningsansökan enligt The Oregonian.


LISTA: Idrottens 20 värsta skandaler

Alberto Salazar.
Alberto Salazar.

Nike i trubbel

Cains juridiska ombud menar också att arbetsgivaren Nike också har sitt ansvar.

– Företag är ansvariga för hur deras anställda uppför sig och Nikes jobb vara att garantera att Salazar inte försummade eller psykiskt misshandlade de aktiva han tränade, säger advokaten Kristen West McCall som står bakom Cains stämningsansökan till tidningen The Oregenian.

Den gamla maratonstjärnan Alberto Salazar hade en mycket framgångsrik karriär som coach under sin ständiga samarbetspartner Nike.

Nu har han ingenting.

Han är avstängd, Nike har lagt ner hans löparprojekt sedan länge och beslöt nyligen att döpa om den särskilda Alberto Salazar-byggnaden som fanns vid högkvarteret i Portland.

Salazar har hela tiden hävdat att han är oskyldig till alla anklagelser, även om han medgett att han kan ha sagt saker som kan ha upplevts som sårande.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN