Miljondeal klar för Daniel Ståhl och Armand Duplantis

I dag presenteras en av de största sponsorsatsningarna i nordisk friidrottshistoria.

Det finländska finansbolaget CapitalBox gör en mångmiljonsatsning med två svenskar i huvudrollen

Mondo Duplantis – och överraskningen Daniel Ståhl.

– Jag är oerhört tacksam. Det här betyder mycket både för min framtida satsning och ger en trygghet i vardagen, säger Daniel.

För Mondo Duplantis är det nya avtalet bara ett av flera lukrativa avtal. Sponsorerna står i kö för att få honom på kontrakt.

Men för Daniel Ståhl är det annorlunda.

Han blev som alla andra kastare i världen av med sin skosponsor Nike inför den här säsongen och stod utan sponsorstöd. Han fick till exempel inte en krona i bonus för sitt OS-guld i Tokyo, samtidigt som Mondo stod i ett miljonregn efter sitt.

Men nu har även Daniel Ståhl fått sitt första stora sponsoravtal.

Och det är ett långt avtal som sträcker sig över OS i Paris 2024.

Den nya sponsorsatsningen presenterades vid en presskonferens på måndagen, med både Mondo och Daniel Ståhl och deras OS-guld på plats i Helsingfors.

Finsk-svenskt team

De båda svenska stjärnorna kommer att bilda ett Team CapitalBox tillsammans med de båda finländska trestegshopparna Kristiina Mäkelä och Senni Salminen.

– Det är klart det betyder mycket och det är extra kul att det är ett finländskt företag, säger Daniel som pratar flytande finska och har Åbo som andra hemstad.

Det gör att det finländska finansbolaget, som nyligen etablerat sig även i Sverige, såg honom som ett perfekt namn med en fot i varje land.

– Ja, Daniel är oerhört populär i Finland. Varje gång han tävlar här har han publiken med sig. Och alla vet vem han är i Sverige, säger Jari Töykkä, vd för det finländska friidrottsförbundets marknadsföringsbolag som varit med och sytt ihop avtalet.

Daniel Ståhl.
Daniel Ståhl.
Armand Duplantis.
Armand Duplantis.

Daniel själv har börjat landa först nu efter sitt OS-guld.

Han har inte tävlat sedan kan kastade hem segern på Olympiastadion i Tokyo den 31 juli.

– Nej, nästa tävling blir SM i Borås den 28 augusti, säger han till Sportbladet.

– Men jag är fortfarande i lika bra form som när jag tog OS-guldet. Det är väl huvudet som behövt vila. Det var som att sticka hål på en ballong när OS-guldet var klart. Jag blev helt tom och det tog  väl ungefär tio dagar för att verkligen förstå vad jag gjort. Först då hade det sjunkit in på allvar, att jäklar, jag har ändå tagit både ett VM- och ett OS-guld.

– Det är så mycket hårt jobb bakom och vi är ett team som fått det här att hända och som pushat varandra hela vägen. Vesteinn Hafsteinsson som jobbat dygnet runt, min familj som alltid stöttat mig och Simon Pettersson som jag tränat ihop med så länge och delade rum med alla tre veckorna vi var i Japan. Den resan tillsammans gjorde det extra kul.

”Jag bara skrek rakt ut”

Och du verkade lika glad över Simon Petterssons OS-silver som ditt eget guld?

– Ja, jag bara skrek rakt ut när han gick upp på silverplats där i femte omgången. Vi har många år tillsammans med träningar och resande till olika tävlingar. Jag är väldigt stolt över honom.

Daniel har ännu inte fått något nytt skokontrakt, även om förhandlingar pågår med Nikes lokala nordenkontor.

– Men jag är ödmjuk och förhoppningsvis ska det lösa sig. De har alltid varit lojala och schyssta mot mig, så jag är tacksam för det stöd jag fått.

Den nya sponsorsatsningen ger miljoner även till finsk friidrott, där CapitalBox kliver in som huvudsponsor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.