Nasser Al Attayah jagar femte segern i Rally Dakar

Publicerad 2023-01-05

Han har vunnit OS-medalj i skytte och är en av de största idrottsstjärnorna i Qatar.

Nu jagar Nasser Al Attaiyah sin femte seger i Rally Dakar.

– Vi är redo att försvara vår titel, säger han.

Nasser Al Attaiyah är i Sverige kanske mest känd för att han länge tävlade tillsammans med den svenska kartläsaren Tina Thörner, men han har också vunnit ett OS-brons i skeet.

Hon har sedan länge avslutat sin karriär, men Al Attaiyah är numera en av de absolut största favoriterna till segern i Rally Dakar.

Han tävlar för Toyota och vann även förra året.

– Rally Dakar var fantastiskt förra året, vi hade inga problem alls och jag var väldigt glad över att vi kunde vinna VM efter framgången i Dakar. Vi är redo att försvara vår titel och det vore fantastiskt att vinna igen, sa han inför årets rally.

– Vi testade årets bil i Namibia i början av december för att vara säkra på att allt fungerar som det ska. Jag har även förberett mig genom att träna fys för att vara så stark som möjligt. Dakar kommer att bli tufft för alla, det gör at vi måste vara lite smartare.

Svenska motgångar i Rally Dakar

Hittills har han och kartläsare Mathieu Baumel varit smartare än alla andra och de leder i sammandraget. De vann även dagens femte etapp och har 22 minuters försprång på Stephane Peterhansel, som vinnit tävlingen med både mc och bil. Den förra rallyvärldsmästaren Sebastien Loeb råkade ut för en olycka, där bilen välte, men tog sig trots det i mål. Han tappade dock ytterligare tid och är elva i sammandraget.

För svenskarna Mattias Ekström och Emil Bergkvist började den femte etappen bra och de låg länge med i topp fem, men tvingades stanna i en halvtimme efter 28 mil och i mål var de 45 minuter efter täten.

– Det är klart att vi är besvikna över att vi förlorade mycket tid i dag, även om rallyt är långt var det inte det som vi behövde i dag, säger Mattias Ekström, som är åtta i sammandraget.

Rally Dakar fortsätter i morgon den 6 januari med en den längsta etappen på 877 km. Den första delen är en tempoetapp, sedan avslutas dagen i sanddyner.