Okända historien – hejade helhjärtat

Börje Salmings fina gest – hjälpte Damkronorna till hockey-VM

De kände sig baktalade, motarbetade och förminskade.

Men när Damkronorna tog sig till sitt första hockey-VM visade de sig ha en hemlig sponsor.

Han hette Börje och hejade helhjärtat på dem.

Det verkar inte ha varit mening att det skulle läcka ut.

I april 1987 befann sig ett svenskt landslag i kanadensiska Ontario för att spela tidernas första världsmästerskap i hockey för damer. Turneringen hade inte officiell VM-status, så ett lokalt lag från regionen ställde upp mot Kanada, Japan, USA och de andra.

Svenskorna hade fått tömma fickorna för att komma till den pittoreska ishallen North York Centennial Centre. De hade raggat sponsorer och tjatat på ett förbund de upplevde som hemskt bakåtsträvande och ignorant. Matcherna skulle inte tv-sändas och mest intresse hemifrån visade lokalradion i Stockholm.

”Fick tacka honom på svenska”

Men så tassade en kanadensisk tv-reporter fram till den svenska managern Birgitta Crafoord. Han hade luskat reda på att landslaget hade en supporter.

Börje Salming ville komma och titta på er premiär, men han spelar match med Maple Leafs. I stället har han bestämt att sponsra er, ska han ha sagt.

Birgitta Crafoord
Birgitta Crafoord

Nu är Börje Salming död och Crafoord har blivit 75 år. Hon minns intervjun väl. Det var inte bara summan på 5 000 kronor – runt 12 000 i dagens penningvärde – utan gesten. Inte många såg dem, inte många kände till mästerskapet eller hejade, men en av världens bästa spelare gjorde det.

– Vi hade väldigt dåligt med pengar i kassan, så vi blev jätteglada för det. Jag fick i kanadensisk tv berätta om hur vår ishockey var och sedan på svenska tacka Börje. Reportergubben sa att det skulle sändas på en tidpunkt så att han kunde se, säger Birgitta.

Vad säger sponsringen om honom som person?

– Han var väldigt godhjärtad. Det var helt otroligt, jag kunde först inte fatta att han hade hjälpt oss. Det var ingen som hade gjort påtryckningar på honom, det var bara hans egen initiativ.

”En pionjär – precis som vi”

Truppen, som främst bestod av spelare från Nacka HK, stod sig slätt mot de nordamerikanska lagen men kom fyra i inofficiella VM 1987. Två av profilerna i laget var slitvargen Petra Vikström Carlsen och poängsprutan Kristina ”Krickan” Bergstrand.

– Jag minns min egen reaktion på att han sponsrade oss. Wooooooow! Börje Salming har alltid varit en förebild för mig för att han var lika tuff som ödmjuk och självuppoffrande. Den här gesten personifierar honom, säger Carlsen.

Varför tror du att han sponsrade er?

– Han var en pionjär och det var vi också. Och så kände han en kärlek för sporten, en kärlek som verkade sitta djupt i hjärtat.

Träffade du Börje?

– Jag var sjukgymnast för Damkronorna och när vi var i Turin 2006 kom en snubbe fram på träning, ställde sig bredvid mig och snackade på engelska. Det var Wayne Gretzky. Det var lite häftigt, men ingenting mot en gång när AIK mötte Modo i Övik och Börje kom i korridoren. Han sa ”hej tjejer” och jag har aldrig blivit så starstruck. Waaa!

”Så cool – noll märkvärdig”

”Krickan” Bergstrand minns också hur omtumlande det var att Salming ställde sig på deras sida, till synes helt utan krav på motprestation eller för att sola sig i damernas glans.

– Det där säger rätt mycket om honom. Han var supertrevlig och kolugn, han tänkte både på tjejer och killar. På den tiden var vi så motarbetade så klart att det var stort för oss, säger hon.

Bergstrand stötte på Börje flera gånger under 90-talet, när han stod i båset för Vaxholms damlag. Men hennes sista möte med ikonen är vardagligt och jordnära.

– För två år sedan gick jag förbi honom i Nacka centrum. Då hälsade han på mig så glatt. Vad fasen, tänkte jag, Börje visste vem jag var. Men han var så cool. Noll märkvärdig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN