Rogic AIK-hjälte – efter Janošević jättetabbe

Budimir Janošević, 31, stod för en jättetavla.

Då räddade inhopparna Henok Goitom och Filip Rogic upp målvaktens misstag när AIK besegrade Varberg med 2–1 inför storpublik.

– Jag ville visa att jag inte är någon som flyr från ansvar, säger han.

Matchen mellan AIK och Varberg var bara 20 minuter ung när Mikael Lustig spelade hem en boll till målvakten Budimir Janošević som valde att skottfinta för att i stället vända spelet till andra kanten.

Problemet var bara att gästernas Tashreeq Matthews, 20, hann emellan och petade in ledningsmålet.

Janošević tröstades av medspelarna.

Därefter gick AIK ut och vände till seger 2–1.

Efter slutsignal gick Janošević ner på knä och tittade upp i himlen. Därefter fick en lättad målvakt ta emot kramar av lagkamraterna innan han lommande bort mot supportrarna och bad om ursäkt.

– Efter sådana här saker är det lätt att döma någon, jag var den första att göra det själv, men jag ville också visa att jag inte är någon som flyr från ansvar eller gömmer mig när det blåser. Jag ville bara tacka för det otroliga stödet. Jag har spelat i många klubbar men har aldrig upplevt den här typen av stöd och kärlek tidigare. De uppskattar hur du är som människa och vad du är beredd att ge klubben, säger Janošević.

”Fick konstant kärlek”

Han fortsätter hylla AIK-supportrarna.

– Jag har sett vad misstag kan göra med andra spelare och hur de har blivit bemötta av sina egna supportrar. I dag fick vi konstant kärlek från en timme innan matchen till sista sekund – det säger allt om vilken klubb AIK är. Reaktionen från supportrarna hade blivit en helt annan om jag hade varit i en annan miljö, det är jag helt säker på.

Om ni återgår till matchen var det Bojan Radulović som knoppade in kvitteringen i den första halvleken på ett inlägg från Eric Otieno.

Länge, länge såg det ut att gå mot 1–1 på Friends Arena inför 12 342 åskådare, men då byttes veteranen Henok Goitom och Filip Rogic in för att öka AIK-trycket framåt.

Effekt på sena byten

Bytena gav snabb effekt. I den 77:e minuten tog Goitom emot en boll i utkanten av straffområdet och hittade Rogic panna. Målet räckte till seger och tre poäng.

AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak hyllade gruppen för hur de hanterade mardrömsinledningen.

– Det var ett jättestort individuellt misstag. Det ser vi ju alla. Det vet han om själv. Vi försätter oss i en jäkla uppförsbacke i den här matchen. Men vi tar oss upp från det. Imponerande reaktion från övriga spelare. Lyfter upp Budimir. Och gör det väldigt starkt mentalt efter. Väldigt lätt att bli för defensiv efter en sådan tabbe.

Grzelak såg inte själv scenerna efter matchen, när målvakten gick bort till supportrarna.

– Buda är en känslomänniska. Hjärta utåt i allt allt han gör. Vet att sådant här tar på honom. Det som är skönt är att nu kommer han nästan vara före mig på jobbet.

Efter fyra raka segerlösa matcher är nu Stockholmslaget uppe på segerkusen igen. Tyngre för Varberg, som bara har en vinst senaste fem matcherna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.