Franska storstjärnan tackar svenske experten inför semin

TOKYO. Grace Zaadi ledde Frankrike i den imponerande utklassningen av Nederländerna.

Inför semifinalen mot Sverige tackar den franska spelmotorn den svenska experten och tränaren Per Johansson för hjälpen under OS.

– Han har hjälpt mig mycket och gett mig självförtroendet tillbaka, säger hon till Sportbladet.

Frankrike slet i gruppspelet och fick bara oavgjort mot Sverige.

Men i kvartsfinalen mot Nederländerna imponerade guldkandidaten enormt när man utklassade de regerande världsmästarna med 32–22.

– Deras anfallsspel har varit bättre än någonsin, och då har jag ändå följt dem i 15 år. När de får med sig målvakts- och försvarsspelet som mot Nederländerna så är de oerhört svåra att slå. Då är de kanske till och med bäst i världen, säger Discoverys OS-expert.

Den som leder det franska anfallsspelet är mittnian Grace Zaadi.

Grace Zaadi i matchen mot Nederländerna.
Grace Zaadi i matchen mot Nederländerna.

Krismötet som vände allt

För Sportbladet berättar 28-åringen, som vunnit både VM (2017) och EM (2018) med sitt Frankrike, om krismötet i laget efter den knackiga inledningen som tagit laget tillbaka i toppslag.

– Vi spelade utan vår själ i början av OS. Inför matchen mot Brasilien (den sista i gruppspelet) hade vi spelare en riktigt djup diskussion med högt i tak där alla sa vad de tyckte. Det mötet förändrade allt, säger hon.

Zaadi spelar till vardags i ryska Rostov-Don som tränas av en viss Per Johansson som under OS är expert i Discovery.

I kvartfinalen mot Nederländerna var hon tillbaka i toppslag, något hon tackar Johansson för.

– Jag hade ett mycket bra samtal med Per inför matchen mot Nederländerna. Vi pratade om hur jag har spelat och vad jag kan göra bättre. Han har hjälpt mig mycket och gett mig självförtroendet tillbaka, säger hon till Sportbladet.

Per Johansson.
Per Johansson.

”Har inte dåligt samvete”

Johansson blir glad när han får höra Zaadis hyllning.

– Vad kul att Grace var nöjd med vårt samtal. Jag tror att hon egentligen bara behövde få lite enkla instruktioner för hur hon skulle ta tillbaka sin egen taktpinne som spelförare. Mot Nederländerna satte hon sig själv i fokus och tog inte hela Frankrikes lag på sina axlar, säger han.

Johansson tycker inte att det är något konstigt att han hjälper den kanske viktigaste spelaren i Sveriges motståndare i en OS-semifinal.

– Jag har inget dåligt samvete. Jag har elva av mina spelare i OS och försöker ge alla någonting. Det är min uppgift som deras coach att stötta både i med- och motgång. I samtal med spelarna pratar vi aldrig motståndartaktik utan bara saker som handlar om deras egna individuella spel, säger Johansson.

Men någon kontakt inför dagens semi har de inte ändå, även om Zaadi sa häromdagen att hon hoppades det.

– Nej, inför matchen mot Sverige har vi ingen dialog, säger Johansson.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN