”Mitt liv är aldrig mer sig likt efter detta”

Ridtränaren pekades ut som sexualförbrytare i över 20 år – först nu agerar förbundet

För SVT:s ”Dold” berättar tio ridelever om hur det blivit sexuellt ofredade av en framgångsrik ridtränare i Skåne.

I över 20 år har han fått fortsätta trots polisanmälningar och upprepade varningssignaler – och först nu agerar Ridsportförbundet med att dra in hans tränarlicens.

– Det är beklagligt att det inte har gjorts någonting tidigare, säger förbundsordföranden Ulf Brömster till SVT:s samhällsprogram ”Dold”.

Det är i SVT:s granskande program ”Dold” som en rad kvinnor berättar om hur de tidigare i livet har utsatts för sexuella övergrepp av en och samma ridtränare.

I över 20 års tid har mannen fortsatt jobba på ett flertal ridklubbar, främst i Skåne, och dessutom haft en hög förtroendepost på Svenska Ridsportförbundet.

Ämnet aktualiserades i februari då journalisten Ulrika Fåhraeus på sin välkända blogg ”Ponnymamman” skrev ett inlägg om tränaren och tog upp det senast polisanmälda fallet mot honom som kom in 2015.

Inlägget fick ett enormt genomslag – och slutade med vad tränaren själv menar var ett drev mot honom på sociala medier.

– Det här har förstört mitt liv, säger han när SVT får tag i honom.

Flera vittnen kliver fram

Bilden av att ridtränaren begått en rad brott som berör sexuellt ofredande förstärks när ”Dold” tar kontakt med tio före detta ridelever. Alla berättar om hur de utsatts för övergrepp när de varit mellan tolv och 19 år gamla.

Han tog på mig när jag var tolv. I dag förstår jag att det var sexuella övergrepp, men det gjorde jag inte då. Jag var ju ett barn. Det är svårt att förstå för han gjorde mycket gott också...”, säger en av dem.

En annan berättar om hur ridtränaren ska ha skickat nakenbilder på sig själv och onanerat bakom hennes rygg när hon sovit över i hans hem.

Programmet ”Dold” sänds i kväll.
Programmet ”Dold” sänds i kväll.

”Dold” har också träffat ”Jenny”, i dag 30 år gammal.

Hon vittnar själv om hur hon mot sin vilja haft sex med tränaren i ett kraftigt berusat tillstånd för 15 år sedan.

– ”Det som har hänt är att du inte är oskuld längre”, sa han till mig.

– Mitt liv är aldrig mer sig likt efter detta. Det är någonting i mig som alltid kommer fattas, säger ”Jenny” i programmet.

”En 16-årig tjej kan vara jävligt utmanande”

Hon bestämde sig nyligen för att maila styrelseordföranden för den ridklubb där tränaren på senare tid varit aktiv, förklarade vad hon har varit med om och erbjöd sig att ge mer information – men fick inget svar.

Svar ger han däremot när SVT ringer upp.

– Amen snälla. Hallå, haha. Det finns inga bevis. Dåligt omdöme är inte straffbart. Om du är tillsammans med en tjej som är 16 år så är ju inte det straffbart. De får ju ta sitt ansvar. Det låter kanske knäppt men nu är det faktiskt så. En tjej som är 16-17 år i dag kan vara jävligt utmanande. Det är så lätt att vi som män får hela skulden, säger styrelseordföranden till ”Dold”.

Platsen på bilden är inte hämtad ur texten. Arkivbild.
Platsen på bilden är inte hämtad ur texten. Arkivbild.

Enligt programmet har Svenska ridsportförbundets styrelse under flera års tid vid upprepade tillfällen fått varningssignaler och information om anmälningar mot ridtränaren.

– De har inte agerat. Det är klart att om de till och med får fall serverade och väljer att inte agera så möjliggör det för honom att fortsätta, säger bloggaren Ulrika Fåhraeus.

Licensen nu indragen

När programledarna i ”Dold” bestämmer träff med representanter från förbundet meddelar de dock att de i styrelsen dagen innan tagit beslutet att ”dra in tränarens diplomering”.

– Det är första gången som det har skett, säger förbundsordföranden Ulf Brömster.

Arkivbild
Arkivbild

När han får frågan om beslutet inte borde tagits tidigare blir svaret:

– Det jag tycker är bra är att vi reagerar på det nu. Att vi visar handlingskraft att vi faktiskt gör någonting åt det.

Som utomstående undrar man hur det här har kunnat få fortsätta?

– Ja, och det håller jag med dig om. Därför tycker jag det är bra att vi tagit beslutet. Vi har stärkt våra riktlinjer, vår policy, vårt sätt att hantera det och dessutom tagit beslut i den här specifika frågan.

– Sedan finns det en historik och det är beklagligt att det har varit på det här sättet och att det inte har gjorts någonting tidigare.

Ridläraren har nu fått lämna den ridskola där han senast varit aktiv. När SVT försökte ringa upp honom igen hade han stängt ned sitt abonnemang.

”Dold” visas i kväll klockan 22.15 på SVT 2.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln