Rasar mot beslutet: ”Fegt och felaktigt”

Paula Radcliffe och Jonathan Edwards kan drabbas.
Paula Radcliffe och Jonathan Edwards kan drabbas.

Europeiska friidrottsförbundet vill stryka alla europa- samt världsrekord i friidrott.

Det får omvärlden att reagera kraftigt.

– Jag trodde att mitt rekord skulle ryka en dag, men inte på grund av en hög av idrottspampar, säger forne trestegshopparen Jonathan Edwards.

I går kom uppgifterna om att europeiska friidrottsförbundet, EAA, ville stryka samtliga europarekord inom friidrott och uppmanade internationella friidrottsförbundet, IAAF, att göra samma sak med världsrekorden.

I så fall skulle både Carolina Klüfts sjukampsrekord från 2007 samt Patrik Sjöbergs Europarekord på 2,42 från 1987 strykas.

– Hade de tidigare tagit bort idiotrekorden från bland annat forna öst och skött dopningskriget så hade det i alla fall gett förbundet lite ’balls’. Men nu är det bara jävligt löjligt, sa Patrik Sjöberg till Sportbladet i går.

”Det är otroligt fegt”

Och det är fler som reagerar.

Både Paula Radcliffe och Jonathan Edwards, brittiska europarekordhållare i marathon respektive tresteg, rasar mot beslutet.

– Jag känner mig förolämpad. Det här är orättvist och skadar många oskyldiga idrottares rykte, säger Radcliffe enligt The Guardian.

– Om det finns rekord som är alldeles för bra och misstänka, gå för dem. Jag trodde att mitt rekord skulle ryka en dag, men inte på grund av en hög av idrottspampar. Det är helt fel och otroligt fegt, säger Jonathan Edwards.

Coe: Jag gillar det

Förslaget om att stryka de nuvarande europa- samt världsrekorden får också stöd av internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe.

– Jag gillar det eftersom det understryker att vi infört ett dopningskontrollsystem som är mer robust och säkrare än det var för tio eller 15 år sedan, säger Coe.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.