Friidrott 2017

Rasar mot beslutet: ”Fegt och felaktigt”

Av: 

Martin Tolén

Paula Radcliffe och Jonathan Edwards kan drabbas.

SPORTBLADET

Europeiska friidrottsförbundet vill stryka alla europa- samt världsrekord i friidrott.

Det får omvärlden att reagera kraftigt.

– Jag trodde att mitt rekord skulle ryka en dag, men inte på grund av en hög av idrottspampar, säger forne trestegshopparen Jonathan Edwards.

I går kom uppgifterna om att europeiska friidrottsförbundet, EAA, ville stryka samtliga europarekord inom friidrott och uppmanade internationella friidrottsförbundet, IAAF, att göra samma sak med världsrekorden.

I så fall skulle både Carolina Klüfts sjukampsrekord från 2007 samt Patrik Sjöbergs Europarekord på 2,42 från 1987 strykas.

– Hade de tidigare tagit bort idiotrekorden från bland annat forna öst och skött dopningskriget så hade det i alla fall gett förbundet lite ’balls’. Men nu är det bara jävligt löjligt, sa Patrik Sjöberg till Sportbladet i går.

”Det är otroligt fegt”

Och det är fler som reagerar.

Både Paula Radcliffe och Jonathan Edwards, brittiska europarekordhållare i marathon respektive tresteg, rasar mot beslutet.

– Jag känner mig förolämpad. Det här är orättvist och skadar många oskyldiga idrottares rykte, säger Radcliffe enligt The Guardian.

– Om det finns rekord som är alldeles för bra och misstänka, gå för dem. Jag trodde att mitt rekord skulle ryka en dag, men inte på grund av en hög av idrottspampar. Det är helt fel och otroligt fegt, säger Jonathan Edwards.

Coe: Jag gillar det

Förslaget om att stryka de nuvarande europa- samt världsrekorden får också stöd av internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe.

– Jag gillar det eftersom det understryker att vi infört ett dopningskontrollsystem som är mer robust och säkrare än det var för tio eller 15 år sedan, säger Coe.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Förslaget: Svenska stjärnornas rekord stryks

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott 2017

Friidrott

Patrik Sjöberg

IAAF, International association of athletics

Carolina Klüft

Sebastian Coe