Johansson inför EM: "Sugen på medalj"

Av: 

TT

Henna Johansson. Arkivbild.
Henna Johansson. Arkivbild.

OS gick inget vidare och därefter försvann stödet från SOK.

Men nu är Henna Johansson sugen på brottning igen.

– Det ska bli jättekul att tävla, säger hon inför EM.

För två år sedan åkte 63-kilosbrottaren på diskbråck, och hann aldrig bli helt kvitt besvären i nacken till OS i Rio de Janeiro i fjol. Hon åkte därför hem som en besviken tia.

– När man kämpar i så många år för ett mästerskap och det inte riktigt går som man vill, klart att det tar på en. Träningen därefter har därför varit inriktad på att vara rolig. 2017 blir kanske ett mellanår, brottningsmässigt och tävlingsmässigt, säger Johansson från Novi Sad i Serbien där hon går upp på mattan på tisdagen.

Flera andra av de svenska brottningsstjärnorna avstår EM för att i enbart sikta på VM.

– Eftersom jag hade skadeproblem inför Rio och missade en del tävlingar behöver jag den här matchningen för att komma i form till VM. Och det är inte så långt till VM, det går redan i augusti. Dessutom finns det inte någon bättre tävling att gå än EM.

Medalj är målet

Även om hon säger att 2017 kanske blir ett mellanår, är målet i EM givet.

– Medalj, jag är inte längre med för att se och lära, säger 26-åringen.

– Jag är sugen på medalj, det var ett tag sen nu.

Det är fem år sedan den senaste medaljen, ett EM-guld. Hon har också tagit ett VM brons (2010) och EM-brons (2009).

Inför året fick hon besked om att stödet från Sveriges olympiska kommitté (SOK) dras in. Hon blev bland annat av med den ekonomiska ersättningen på 6 000 kronor i månaden och får inte längre tillgång till SOK:s resursteam.

– Det var självklart jättetråkigt och tungt att tappa stödet. Men det har också varit en frihetskänsla över det. Nu gör jag den träning jag tycker är bäst, och jag behöver inte rapportera tillbaka till någon, som är en press i sig då man har SOK-stöd, säger hon.

– I själva verket har jag inte märkt så stor skillnad i min vardag, det är mest stödet med resurspersonerna som jag inte haft. Men jag har så många bra kontakter efter många år i brottningen.

Jobbar och studerar

Det ekonomiska bortfallet har dock gjort att Johansson behövt jobba en del för att klara sig.

– Jag har jobbat lite på ett lager, och ska i sommar jobba som undersköterska. Jag studerar just nu till sjuksköterska och det blir bra att få lite erfarenhet från sjukvården.

Studier, jobb och träning – Henna Johansson behöver lägga veckopussel för att få livet att gå ihop.

– Träningen går i första hand, det är ju ändå mitt "jobb".

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln