”Finns ingen jag hellre hade ringt”

Helena Rapaport uttagen i landslaget: Matilda var min största supporter

1 av 3 | Foto: NOCCO
Helena Rapaport
SPORTBLADET

Efter en prövande fjolårssäsong får Helena Rapaport sin belöning: En ordinarie plats i det svenska alpina landslaget.

Nu berättar 22-åringen om betydelsen av förbundets nya VM-satsning och det tuffa året efter systern Matildas bortgång.

– Det finns ingen jag hellre hade ringt och berättat för när jag fick reda på att jag var uttagen till landslaget.

Det alpina landslaget breddar sin satsning med en helt egen träningsgrupp för de kvinnliga fartåkarna. Strategin är att ge det tyngsta namnet Kajsa Kling uppbackning med målet att få fram flera världsåkare i fartgrenarna till hemma-VM 2019.

”Är helt klart nödvändig”

Ett av namnen i gruppen är 22-åriga talangen Helena Rapaport.

– Fartsatsningen som förbundet gör är både superkul och helt klart nödvändig. Sverige har legat långt bakom andra länder när det kommer till fartgrenarna, men vi har verkligen förutsättningar att vara en lika stark fartnation som vi är en tekniknation. De är kul att se att satsningen redan nu har gett resultat. Det bådar gott inför VM på hemmaplan och framtiden, säger Rapaport.

FAKTA

Helena Rapaport

Född: 1994

Uppvuxen: Ekerö

Klubb: Mälaröarnas Alpina SK

Aktuell: Uttagen i det alpina landslagets nya fartgrupp.

För 22-åringen har vägen till landslagsplatsen varit extra prövande. Den 18 juli förra året omkom systern Matilda Rapaport, framgångsrik alpin friåkare, i en lavinolycka i Chile.

– Jag har haft en väldigt tuff och utmanande säsong under vintern som varit. När jag gick in i den i höstas med en enorm sorg var jag inte helt säker på att jag skulle orka ta mig igenom den. Men jag har påmint mig själv gång på gång vad jag vill och framförallt vad Matilda hade velat, och fortsatt kämpa.

Foto: Mattias Fredriksson / TT NYHETSBYR N MATTIAS FREDRIKSSON PHOTOGRAPHY
Matilda Rapaport.

”Är min största inspiration”

Helena Rapaport beskriver samtidigt hur mycket stödet från systern betytt – och fortfarande betyder – för henne.

– Matilda är min största inspiration och förebild. Hon var också min bästa supporter. Jag har varit så lyckligt lottad att ha fått ett sådant stöd ifrån min allra största idol. Jag vet att hon hejar på mig varje dag nu också, och jag vet hur stolt hon hade varit. Det finns ingen jag hellre hade ringt och berättat för när jag fick reda på att jag var uttagen. Hela min fantastiska familj har alltid hjälpt mig framåt och det är tack vare deras support som jag har tagit mig dit jag har. Och tillsammans tar vi oss vidare och minns vår Matilda, säger 22-åringen.

Har Matildas öde fått dig att ifrågasätta ditt eget yrkesval?

– Matilda har pushat och inspirerat mig till att göra det jag älskar, precis som hon. När man växer upp och blir äldre gör man bara sin dröm till sin verksamhet, det har hon och Mattias (Hargin, landslagsåkare och Matildas man) lärt mig.

Helena Rapaport fick göra smygpremiär i världscupen i kanadensiska Lake Louise i december 2015 men kommande säsong blir den första som ordinarie landslagsåkare. Nu hoppas 22-åringen att det ska ge henne ytterligare ett lyft mot det stora målet att på sikt bli en åkare för världstoppen i fartgrenarna.

– Landslagsplatsen kan komma att betyda mycket för min utveckling framåt. Träningsmöjligheterna när man är uppbackad av ett landslag, framförallt när det gäller fart, är helt klart bättre. Det betyder också mycket för mig att förbundet visar att dom tror på mig och att jag kan ta mig dit jag siktar.

FAKTA

Landslagets nya träningsgrupper:

Herrarnas träningsgrupp 1 – teknik, består av André Myhrer, Bergsjö Hassela Alpina, Mattias Hargin, Huddinge SK, Matts Olsson, Valfjällets SLK, Mattias Rönngren, Åre SLK, Gustav Lundbäck, Luleå AK, och Kristoffer Jakobsen, Storklintens AK Skalp.

Herrarnas träningsgrupp 2 – teknik, består av Max-Gordon Sundquist, Östersund Frösö SLK, Anthon Cassman, Östersund Frösö SLK, Emil Johansson, SK Vitesse, Hannes Grym, Storklintens AK Skalp, Jesper Ask, IFK Arvidsjaur AK, och Dan-Axel Grahn, Östersund Frösö SLK.

Herrarnas träningsgrupp teknik/fart, består av Felix Monsén, Åre SLK, Zack Monsén, Åre SLK, Filip Platter, Åre SLK, och Olle Sundin, Djurgårdens IF AF.

Damernas träningsgrupp 1 – teknik, består av Frida Hansdotter, Norbergs SLK, Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK, Emelie Wikström, IFK Sävsjö, och Anna Swenn-Larsson, Rättviks SLK.

Damernas träningsgrupp 2 – teknik, består av Sara Hector, Kungsbergets AK, Nathalie Eklund, Leksands SLK, Ylva Stålnacke, Kiruna BK, Lisa Blomqvist, UHSK Umeå SK, Lovisa Grant, IFK Lidingö SLK, och Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden.

Damernas träningsgrupp fart, består av Kajsa Kling, Åre SLK, Lisa Hörnblad, Höga Kusten Alpin, Helena Rapaport, Mälaröarnas Alpina SK, Lin Ivarsson, Åre SLK, och Fanny Axelsson, IFK Mora AK.