Hysén vansinning – men hyllar AIK-spelaren

SPORTBLADET

GÖTEBORG. IFK Göteborgs-ikonen Glenn Hysén är irriterad och bedrövad över uppgifterna om matchfixning och den inställda matchen på Gamla Ullevi.

Samtidigt hyllar han den utsatta AIK-spelaren som berättat om hoten.

– En stor applåd till honom, det var jäkligt starkt, säger den förre IFK-spelaren.

– Visar på kurage. Vi stöttar och står bakom AIK i dag, säger lagkaptenen Mattias Bjärsmyr.

Glenn Hysén skulle i kväll gått på Gamla Ullevi för att se vad han själv säger är "årets match" mellan IFK Göteborg mot AIK.

Uppgifterna om att matchen ställs in på grund av misstänkt matchfixning väckte starka reaktioner.

– Först är man förbannad, irriterad och vansinnig. Att det händer på den här nivån är obegripligt. Jag är bedrövad. Att det kan ske på en lägre nivån, där kollen inte är lika stor, kan man fatta. Men att det sker på den här nivån för jävligt. Vart är vi på väg?

Hyllar AIK-spelaren

Han vill dock passa på att hylla den spelare i AIK som slagit larm och berättat om att han blivit utsatt för hot och erbjuden pengar inför matchen.

– Att han vågar berätta är starkt, det är civilkurage vilket fler borde ha. Att han säger det är ruggigt bra. Tänk om det kommit fram efteråt och den spelaren hade gjort en tabbe under matchen. Om det nu är en målvakt, som man först sa, och han gör en tabbe och det alltså kommer fram att han var mutad? Tro fan att det hade blivit jobbigare då.

Beröm till AIK-spelarna kom inte bara från före detta IFK Göteborgsspelare.

I stället för stormatch under torsdagskvällen fick laddade Blåvittspelare köra ett rejält träningspass på Kamratgården efter att de chockartat blivit informerade om händelserna tidigt på morgonen.

– Nu när jag fick höra om det i dag så får man en klump i magen. Det kommer så nära. Tidigare har man inte känt så, men just i dag känner man en ganska stor olust till fotboll, säger lagkaptenen Mattias Bjärsmyr.

– Vi står alla bakom att det var rätt att ställa in matchen. 

”Viktigt för framtiden”

Lagkamraten Sebastian Eriksson:

– På något sätt ska vi försöka komma i kontakt med AIK:s spelartrupp och ge dem vårt stöd.

– Jag tycker AIK har hanterat det på ett bra sätt. Att de utsatta klev fram och faktiskt tog striden mot det här. En stor eloge till spelarna, ledarna, hela AIK på sättet de har hanterat situationen. Det är väldigt viktigt för framtiden också, säger Eriksson.

Jörgen Lennartsson säger:

– Det här är en attack på vår fotbollsrörelse. Väldigt bra att vi alla agerar. Tillsammans lägger vi moteld. Matchen ställs in och det finns inga pengar att hämta med ett sådant agerande, säger IFK-tränaren.

Förberedelserna inför matchen var i full gång hos alla inblandade och i tisdags skrev IFK Göteborg på sin hemsida att 13 000 biljetter var sålda.

Supporterklubben Änglarnas ordförande Peter Lindegren, vill inte diskutera den inställda matchen på annat sätt än så här:

– Det är jävligt trist ur många perspektiv, skriver han till Sportbladet.

Glenn Hysén, som spelade i IFK Göteborg under 80-talet, hoppas nu att polisen får tag på de misstänkta.

Misstänksam efter missar

– Läste att man måste ta i med hårdhandskarna. Jag hoppas att man lägger varenda resurs på detta nu och att det inte bara är löst snack.

Har du någonsin stött på matchfixning under din tid som spelare?

– Jag har aldrig varit med om något sådant här. Hade man fått ett sådant erbjudande garanterat att man tackat nej. Jag har aldrig hört talats om detta, jag har inte heller sett till någon dopning under mina år.

Tror du att synen på allsvenska matcher förändras efter det här?

– Absolut, man kan inte tro att det är så här varje match. Men så fort en jävel gör en miss kommer man bli misstänksam. Det är mänskligt.

1 av 5 | Foto: BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM