”Det blir en kamp utöver det vanliga”

Pontus Tidemand är redo för ödeslopp i Portugal

Foto: Foto: TT
SVÅRAST startfält hittills Den 26-årige WRC2-ledaren från Charlottenberg stöter på tufft motstånd.
SPORTBLADET

Han har dominerat VM – men redan nu kan mästerskapet avgöras.

I morgon kan Pontus Tidemand ta greppet om titeln.

– Jag tror att det blir en av årets viktigaste tävlingar, säger han.

Efter att ha vunnit samtliga tre deltävlingar han kört och dessutom vunnit Portugals VM-deltävling förra året så är svensken segerviss, men han möter tuffast möjliga motstånd.

Teamkollegan, fjolårets VM-trea i WRC Andreas Mikkelsen, finns med i helgens tävling – precis som samtliga förare i mästerskapet. I WRC2 måste förarna köra tre obligatoriska tävlingar, i Portugal, Storbritannien och Tyskland. Det innebär att startfältet är det svåraste hittills.

Klurigt underlag

– Det gäller att köra fort, utan att göra några misstag. Det är en hel del sten på vägarna, även om underlaget annars består mest av grus och lera. Det gäller att köra smart, säger Pontus Tidemand som tillsammans med Jonas Andersson vunnit de två grustävlingarna i Mexiko och Argentina.

– Det var tekniskt svårare än det är i Portugal, men här är underlaget väldigt varierat och det kan vara sandigt, hårt, snabbt och krokigt. Det är lite av allt möjligt vilket gör det ut-manande, säger Tidemand som är trea efter den första dagen, ungefär en minut efter ledande Mikkelsen.

”Måste prestera”

Dessutom körs deltävlingen kring Porto som ligger vid Atlanten och där kan väderförhållandena ändras väldigt snabbt.

– Detta är en tävling där man måste prestera. Samtidigt kan det vara viktigare att köra hem en tredjeplats, än att riskera allt och köra av. Jag kommer att gasa på för att hitta tempot redan från början, säger Pontus Tidemand.

– Den här gången blir det med all säkerhet en kamp utöver det vanliga med flera tänkbara vinnare. Jag tror att det blir en av årets viktigaste tävlingar.

Den andre svensken i WRC2, Emil Bergkvist, fick bryta gårdagens tävling sedan bilen fått en vattenläcka.

FAKTA

MOTORLISTAN

1 Fernando Alonso

Hans McLaren har inte tagit några poäng i F1, den har till och med haft svårt att ta sig i mål. Den dubble världsmästaren har skaffat sig en annan utmaning, Indy 500 som avgörs nästa helg. Han kör en McLaren för Andretti, har varit snabb under träningarna och skapat rejält intresse för racet som avgörs nästa helg.

2 Lewis Hamilton

Pole position, snabbaste varvet, seger och en fantastisk kamp med Sebastian Vettel. F1 lever igen tack vare duellen mellan Mercedes och Ferrari.

3 Pontus Tidemand

VM-ledaren i WRC2 ligger trea efter den första dagens tävlande av Portugals VM-deltävling. Han är ungefär en minut efter ledande Andreas Mikkelsen, men bara två sekunder från andraplatsen.

4 Fredrik Lindgren

Vilken start på säsongen! Han leder VM i speedway efter två deltävlingar. Om en vecka körs årets tredje deltävling, Lettlands GP.

5 Johan Kristoffersson

Han vann VM-deltävlingen i rallycross i Belgien. I dag premiärkör han i STCC.

6 Joel Eriksson

Han leder EM med en poäng inför helgens deltävling i franska Pau. Det är trånga gator och näst intill omöjligt att köra om. Nu väntar tre stadslopp på två dagar, något som svensken haft svårt för tidigare.

7 Valentino Rossi

MotoGP-legendaren leder VM med två poäng inför helgens deltävling på Le Mans i Frankrike. Det skiljer dock bara tio poäng mellan Rossi och fyran Dani Pedrosa. 

8 Fredrik Ekblom

Premiären gick så bra att 46-åringen får fortsatt förtroende. Han finns med när mästerskapet kör i Finland i dag.

9 Mattias Ekström

Från RallyX till DTM. Svensken byter bil inför helgens deltävling på Lausitzring.

10 Felix Rosenqvist

Formula E har lämnat Monaco för Paris. Svensken ligger sjua i mästerskapet, men siktar på att avancera.

Nicky Hayden

Den förre världsmästaren i motoGP kolliderade med en bil när han var ute på en träningstur med sin cykel. Hayden, som nu kör VM i superbike, skadades allvarligt. Han får intensivvård och hans tillstånd är mycket allvarligt.

ARTIKELN HANDLAR OM