”Fantastisk publik”

Tidemand flyger mot segern i Rally Sweden

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

Pontus Tidemand gör allt rätt.
Och utökar sin ledning i Rally Sweden.

– Publiken är helt fantastiskt, det är folk överallt som hejar på oss, säger han.

Svensken satsar mot att vinna VM-titeln i WRC2 och han har börjat säsongen strålande. Efter den imponerande fredagen i Rally Sweden vann han också de tre inledande specialsträckorna under lördagen. På den fjärde, SS 13, var han tvåa en halv sekund bakom norrmannen Ole Christian Veiby. På SS 14, Vargåsen tryckte svensken sedan gasen i botten och tog ännu en delseger

– Det var en fantastisk sträcka, vilket stöd. Det är folk överallt som vevar med flaggor och skyndar på oss, säger han till rallyradion.

– Det var den roligaste sträckan hittills.

När bara en superspecial återstår av dagen har han en minut och 14 sekunder ner till Teemu Sunninen som ligger tvåa i sammandraget.

Emil Bergqvist var femma i sammandraget efter SS 13 men tappade lite på Vargåsen 2 där han var sex sekunder efter Gus Greensmith vilket gjorde att han också tappade en placering i sammndraget. Nu ligger svensken sexa, nästan tre sekunder efter Greensmith, men målsättingen är att ta tillbaka plats fem

– Det viktigaste är nu att ta femteplatsen i sammandraget, säger han.

– Sedan får vi se vad som händer bland killarna framför oss, om det är någon som bryter eller får problem.

Neuville imponerar

I WRC inledde Ott Tänak, Estland med tre sträcksegrar under lördagen, men på SS 13 slog Jari Matti Latvala tillbaka och tog sin första sträckseger för dagen.
– Det var en bra sträcka, även om det var väldigt svårt, framförallt i nedförsbackarna där det låg väldigt mycket lössnö, säger Latvala som ligger två i sammandraget.
I sammandraget behåller Thierry Neuville sin ledning. Belgaren imponerade under fredagen och på SS 14 var han klart snabbast.

– Jag är överraskad. Jag körde bra, men eftersom jag inte tryckte på så mycket så var jag överraskad över att jag var snabbast, säger Neuville.

Han leder tävlingen med 43,3 sekunder före Latvala, men både Tänak och Latvala fick bromsa in på SS14 eftersom Kris Meeke körde av på sträckan och blev stående en stund.

Sträcka struken - var för snabb

Fjolårets världsmästare Sebastien Ogier har vunnit i Sverige de senaste åren, men han har bytt bilmärke till årets säsong och han körde dessutom först under gårdagen vilkt gjorde att han hade stora problem med snön. Han har haft en bättre startposition i dag och har också kört betydligt snabbare.

– Det känns betydligt bättre än i går. Det är skönt att inte vara först på banan. Vi försöker det vi kan, säger Sebastien Ogier som är fyra totalt till rallyradion.

– Greppet blir bättre hela tiden och vi gör vad vi kan.

FIA, internationella bilsportförbundet, strök SS12, Knon 2, som skulle ha körts efter lunch av säkerhetsskäl. Medelhastigheterna under morgonens sträcka var allt för höga, Ott Tänak som var snabbast körde i snitt 137 km/timmen.

– Det är synd, jag hade gärna kört så mycket som möjligt, säger Pontus Tidemand medan Emil Bergkvist visar något mer förståelse för beslutet.

– Den sträckan var nästan inte rolig. Det gick lite för fort.

En delsträcka, en superspecial i Karlstad, återstår av lördagens tävlande.

Foto: @World
Tidemand gasar mot seger
Publicerad: