”Kanske kommer flippa totalt”

Framtidshoppen går in i VM – men Åre-VM är det stora målet: ”Medalj är målet”

SPORTBLADET

ST MORITZ. Sveriges första störtloppsåkare från Landskrona och en 22-årig fysfantom från Saltsjö­baden.

Framtidshoppen Alexander Köll och Felix Monsén är i St. Moritz för att se och lära – men om två år ska fartspecialisterna explodera.

– Medalj är absolut målet på VM i Åre, säger Monsén.

Förra säsongen presen­terade svenska skidförbundet en ny miljonsatsning på fart. Målet är minst en medalj under VM i Åre 2019 och en seger i Kitzbühels klassiska Hahnenkammrennen 2021.

Satsningen är en av anledningarna till att Alexander Köll, 26, och Felix Monsén, 22, står med stora leenden nedanför VM-backen i St. Moritz.

– Jag är här för att åka så snabbt jag kan, men jag vet ju också att jag inte riktigt har resultaten för att vara här som en toppåkare, därför känner jag mig ganska lugn. Men jag kanske kommer att flippa totalt när jag står på start, säger Monsén.

”Ska bli coolt”

22-åringen från Saltsjö­baden i Stockholm utgör tillsammans med Alexander Köll Sveriges fartlag på herr­sidan. 26-årige Kölls pappa kommer från Öster­rike och hans mamma är från Landskrona. Att han skulle tävla för det svenska landslaget var
inte helt givet.

– Jag träffade en kille som heter Magnus Larsson, han var landslags­tränare i många år, och det var han som fick mig att tävla för Sverige. Nu är jag riktigt glad över det. Det ska bli coolt att få representera Sverige, säger Köll.

”Otroligt stort”

Det går inte att förvänta sig några storslagna resultat av debutantduon i St. Mortiz, men i Åre-VM om två år siktar de högt.

– Målet är verkligen medalj. Det betyder mycket att vi får vara här och samla ­erfarenhet och att förbundet gör en långsiktig satsning. Desto mer farttradition Sverige får desto ­bättre är det för alla, säger Köll.

Monsén fyller i:

– Intresset har blivit otroligt stort i Sverige och det är många yngre som åker fart. När de ser att vi får åka VM och att det inte är så långt borta för dem heller tror jag att de är villiga att lägga ner den tids som krävs, så jag tror att det är viktigt att vi får vara med, inte bara för oss själva.

Så vem är egentligen bäst, 22-årige Monsén eller 26-årige Köll?

Den saken råder det delade meningar om.

– Jag såklart! säger Köll och ler stort.

– Jag vill säga mig själv, men det är svårt. Vi är otroligt jämna när vi tränar och det är otroligt kul att ha någon att sparra mot som gör att man utvecklas. Men jag säger ändå mig själv.

Redan i dagens super-G får debutanterna sin första chans att visa vem som är bäst.

Men det är i VM om två år det verkligen räknas.

ARTIKELN HANDLAR OM