Nytt bakslag för Johan Olsson inför VM

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Tiden blir allt mer knapp för Johan Olsson.

Nu står det klart att VM-hoppet inte kan ansluta till höghöjdslägret på fredag som han hoppades.

– Man måste inte bara vara frisk utan också mottaglig för träningen, säger landslagsläkaren Per Andersson till Sportbladet.

Först missade Johan Olsson Faluns världscup, sen stod han över SM-veckan för att hoppas ansluta till Seiser Alm med resten av landslaget under måndagen och till slut stod hoppet till att ansluta under fredagen i stället för att hinna få de så viktiga höjddagarna.

Men nu är även den dörren stängd.

– Ja, Johan kommer inte åka på fredagen som var planen, säger landslagsläkare Per Andersson.

Olsson är ute och rör på sig men tränar inte. För att kunna ansluta till höghöjdslägret måste han vara i träningsskick på lågland först.

Avgörs 15 mars

– När det gäller höghöjdsträning måste man inte bara vara frisk utan också mottaglig för träningen. Det går inte att åka dit utan att vara helt frisk, säger Andersson.

Det står redan nu mer eller mindre klart att Olsson tvingas stå över skiathlon-loppet som är första distansloppet under VM. 15 kilometer klassiskt går den 1 mars och tiden början bli knapp.

Per Andersson menar att man måste befinna sig på höjd i minst 8–10 dagar och sedan krävs det ytterligare ett antal dagar för att få ut bästa effekt av vistelsen.
– Man vill inte åka direkt från hög höjd och tävla på lågland, det finns en återacklimatiseringsfas också, säger han.

Till Expressen, som var första att berätta om Olssons uppskjutna läger, säger också Andersson att varken Ebba Andersson eller Anna Dyvik kommer vara på förlägret i Vålådalen där delar av landslaget laddar.

ARTIKELN HANDLAR OM