Gjorde VM-succé i domarens skor

”Jag kallsvettades och fick jättepanik”

Publicerad:
Uppdaterad:
Lucas Pellas fick låna en norsk domares skor under VM-matchen mot Chile.
Foto: BILDBYRÅN
Lucas Pellas fick låna en norsk domares skor under VM-matchen mot Chile.

SPORTBLADET

Herreys dansade i sina gyllene skor.

Benny Guldfot hade Kanon-Keens dojjor.

Lucas Pellas lånade domarens skor – och gjorde VM-succé.

– Det satte prägel på hela mitt VM, säger han.

Efter att blivit kvar på bänken i premiären i handbolls-VM gjorde Lucas Pellas storsuccé i den andra matchen mot Chile, som också blev hans VM-debut.

Vänstersexan gjorde makalösa 12 mål på 14 skott i storsegern mot Chile.

Nu avslöjas det att Pellas spelade matchen i ett par skor som tillhörde en norsk domare. Historien berättas av ett par lagkamrater i Viaplay-dokumentären ”Underdogs – silvret i Egypten” som släpptes i tisdags.

Sportbladet har pratat med Pellas själv.

Det började med att 25-åringen höll på att glömma sin ackreditering innan avfärden från hotellet.

– Men den kom jag ihåg och sprang upp på rummet och hämtade. Jag vet inte vad det var den dagen. Jag hade haft lite magproblem dagen före och samma dag. Det var mycket att fokusera på och som skulle bli rätt i huvudet, säger han.

Men det stannade inte vid en nästan glömd ackreditering.

– Precis när vi backat in med bussen utanför hallen märkte jag att min skopåse inte var med. Jag började kallsvettas och fick jättepanik.

Målvaktstränarens smarta drag

Handbollsskorna låg kvar på rummet och det blev team managern Tobias Karlssons uppgift att försöka lösa ett par nya till Pellas. Åka tillbaka till hotellet var inte aktuellt för Karlsson då polisen skötte alla transporter och polisbilarna befann sig inte inne i VM:s coronabubbla.

Karlsson frågade det egyptiska laget som hade spelat matchen före i samma arena men alla deras spelare hade för stora fötter. Pellas har bara storlek 42.

– Jag fick också prova ett par från en volontär men de var alldeles för små. Jag försökte med vår sjukgymnasts skor men det var joggingskor och inte menade för handboll. Det var en jobbig period för mig där.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Då fick målvaktstränaren Mats Olsson en snilleblixt. Olsson kände, efter alla sina år med det norska damlandslaget, det norska domarparet som skulle vara reserver i Sveriges match och frågade därför dem.

Det visade sig att den ene av domarna hade ett par handbollsskor i rätt storlek.

– Under uppvärmningen kom Glenn (Solberg, förbundskaptenen) fram och sa: ”glöm allt med skorna nu, du startar”.

Fick tejpa över loggan

Så kom det sig att Pellas gjorde tolv mål i VM i ett par domarskor. Han fick dock tejpa över loggan på skorna då det inte var samma som han är sponsrad av.

– Den matchen gav mig bra självförtroende och satte prägel på hela mitt VM.

Bara knatkollegan Hampus Wanne gjorde fler VM-mål i det svenska lag som tog ett bragdstämplat silver.

Fick du behålla skorna?

– Jag hade velat ha kvar dem som ett roligt minne men dagen efter kom Mats till mig på hotellet och sa att domaren ville ha tillbaka skorna och då fick jag såklart lämna tillbaka dem.

Tråkningarna från lagkamraterna fick han ta.

– Inför varje träning och match, både i VM och sedan i OS-kvalet, fick jag frågan om jag hade skorna med mig. Nu kollar jag fyra gånger innan varje match om jag har skorna med mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE