Kalla tvingas till rehab på grund av ryggproblem

Charlotte Kalla har fått problem med ryggen.

Nu kan VM vara i fara för den svenska skidstjärnan.

– Jag lovar göra allt mitt yttersta för att komma igen så snart som möjligt, säger 33-åringen.

Det var under uppvärmningen inför masstarten i Falun som Charlotte Kalla fick ett hugg i ryggen.

Smärtan blev sedan mer påtaglig under helgen och det onda ska inte ha släppt taget.

– Jag lovar göra allt mitt yttersta för att komma igen så snart som möjligt, men är också inställd på att ha tålamod och följa rehab-programmet till punkt och pricka utan att förivra mig, säger Charlotte Kalla.

”Se var det tar vägen”

I samråd med sina tränare Stefan Thomson och Magnus Ingesson samt landslagets medicinske ansvarig Per Andersson har hon påbörjat en rehabilitering för att komma till rätta med ryggen.

– Jag känner mig trygg i staben runt om som stöttar upp med sina kompetenser. Vi tar en dag i taget, håller humöret uppe och gör det bästa möjliga av situationen jag hamnat i, så får vi se hur kroppen svarar och när det kan bli aktuellt att tävla igen, säger Charlotte Kalla.

Hennes tränare svarar på frågan om Charlotte Kalla fortfarande är aktuell för VM-truppen.

– Vi får liksom henne visa på tålamod och se var det här tar vägen. Vi följer utvecklingen och har en tät och öppen dialog. Ryggsmärta är konkret och kan förhoppningsvis åtgärdas. Jag hoppas på en snabb och bra läkning så att hon kan komma till start till SM i Borås, säger Magnus Ingesson.

Smärta i elva år

Enligt honom ska de här ryggproblemen varit långvariga och något som hon har tvingats kämpa längre tid med.

– De problemen som hon har är inget nytt, hon har haft ont i ryggen ända sedan 2009. Vi har alltid fått jobba hårt för att hålla dem i schack. Det har upp och ner och det har varit svackor, det har varit svårt att sia om vad som utlöser dem. Det har ändå aldrig varit så här akut, säger Magnus Ingesson.

Nu väntar en plan att försöka trappa upp belastningen dag för dag, Charlotte Kalla ska cykla på träningscykel och känna sig för på skidor.

– Förhoppningen är att det ska bli bättre och bättre, men vi tar det dag för dag och stämmer av varje pass. Det gäller att inte gapa efter mycket. Om en vecka vill vi veta mer inför VM, det är ingen idé att åka dit med halvdan form och om hon inte får ut sitt maximala, säger Magnus Ingesson.

Tre veckor till VM

Har ni några misstankar om att det kan finnas sviter kvar av covid-19 som ställer till det?

– Inte som kan ha påverkat så här mycket, grundformen kan inte ha försvunnit så drastiskt mellan Lahtis och Falun. Det beror helt klart på att något är galet med ryggen.

Charlotte Kalla slutade på 48:e plats på tio kilometer klassiskt i Falun, två minuter och sex sekunder bakom vinnaren Linn Svahn.

I finska Lahtis helgen innan så slutade hon sjua i skiathlon och var med i svenska stafettlaget som slutade tvåa, hon var med bland de som växlade i täten efter förstasträckan.

VM avgörs den 23 februari–7 mars i tyska Oberstdorf.

SM i Borås avgörs den 9–11 februari i nästa vecka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.