Först att använda ”covid-hundarna”

En av hundarna som Miami Heat ska använda sig av.
En av hundarna som Miami Heat ska använda sig av.

Snart släpper basketlaget Miami Heat in fans på arenan igen.

Tricket?

Specialtränade hundar som kan lukta sig till coronaviruset.

Precis som i Sverige har amerikanska idrottslag fått klara sig utan sina supportrar den senaste tiden. Coronarestriktionerna har gjort att de bara fått släppa in ett begränsat antal åskådare eller, i många fall, inga alls.

Men den 28 januari släpper Miami Heat på spärrarna.

Då ska NBA-laget börja fylla delar av American Airlines Arena igen – delvis med hjälp av så kallade ”covid-hundar”.

”Då nekas du”

Heat skriver på sin hemsida att de ska använda sig av hundar som specialtränats till att upptäcka aktivt coronavirus. Så när gästerna dyker upp till entrén kommer de – oavsett om de är vaccinerade eller inte – att undersökas av en vovve.

”Och om du eller någon i ditt sällskap gör så att hunden reagerar, så kommer alla i sällskapet nekas tillträde”, skriver Heat, enligt People Magazine.

Hund tränas för att känna ingen covid-19.
Hund tränas för att känna ingen covid-19.

”Ger svar direkt”

Redan förra våren slog finska forskare, med stor säkerhet, fast att hundar kan avslöja om en person har covid-19 eller inte. Hundars känsliga luktsinne har tidigare använts för att upptäcka cancer, Parkinsons sjukdom, malaria, bakterieinfektioner och – för all del – bomber och droger, så fenomenet är inte nytt.

– Det är billigare än standardtester, de kan ge direkt svar på om man har viruset och hundarna kan upptäcka viruset flera dagar innan personen uppvisar symptom, sa Anu Kantele, infektionsläkare vid Helsingfors universitet, till SVT i fjol.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.