Tour de France

Fruktar dödsfall i Tour de France

Av: 

Andreas Käck

Caleb Ewan bröt nyckelbenet under måndagens etapp.
Caleb Ewan bröt nyckelbenet under måndagens etapp.

SPORTBLADET

Tour de France fortsätter att skakas av allvarliga olyckor.

Nu rasar FDJ-chefen Marc Madiot.

– Det kommer sluta med att någon dör, säger han.

När Tour de France drog i gång i lördags dröjde det inte länge innan en rejäl masskrasch uppstod. Den gången var det en åskådares fel. Sedan dess har allvarliga olyckor avlöst varandra och åkare har fallit som käglor.

Under måndagens tredje etapp blev flera stjärnor skadade, däribland Caleb Ewan (Lotto Soudal), Peter Sagan (Bora-hansgrohe) och Jack Haig (Bahrain Victorious). 

Ewan bröt nyckelbenet efter en kollision med Sagan på upploppet, och Haig fick föras till sjukhus efter en otäck krasch.

”Kan inte fortsätta”

Marc Madiot, stallchef för Groupama–FDJ, är chockad av det han ser och anser att sporten numera är förenad med livsfara.

– Det här är inte en sport längre. Vi kan inte fortsätta på det här viset. Gör vi det, kommer det sluta med att någon dör, säger Madiot enligt L’Equipe.

– Föräldrar som sitter och ser det här på tv kan omöjligt vilja att deras barn ska börja med den här sporten. Jag är själv en familjefar och jag vill inte att mina barn växer upp och blir professionella cyklister efter det jag sett här i touren, fortsätter han.

”Farlig sport”

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), som hjälpte stallkamraten Tim Merlier till måndagens etappseger, köper kritiken, men har svårt att hitta en lösning.

– Tour de France är vår största tävling och det är väldigt mycket på spel. Alla är nervösa och vill väldigt mycket. Vi kör i hög hastighet på vägar som vi inte riktigt kan. Det är en farlig sport vi sysslar med, men det är svårt att säga hur vi ska kunna förändra den, säger van der Poel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Jagas av polis – riskerar fängelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Tour de France

Cykelsport