Masskrasch på Karting-EM – svenske Joel klarade sig undan

Ingen kom till skada – mamman om skräcken

Joel Bergström, 13.
Joel Bergström, 13.

Framför honom körde 16 kartar av den regniga banan i 100 km/h.

Men Joel Bergström, 13, undvek kraschen i sista stund.

– Man såg folk som flög, säger 13-åringen, som kör för en finalplats på karting–EM i Genk.

Precis innan start hade samtliga förare bestämt sig för att gå på torrdäck.

De hann inte mer än en kurva in i det tredje heatet för dagen när regnet började falla.

Ett par sekunder senare hade 16 förare vräkts av banan när vätan fungerade som is mot de släta däcken.

Joel Bergström från Sverige, i blå och lila kart, kom in i kurvan som 19:e man och klarade sig på håret. I ett klipp som spridits på Twitter är Joel den tredje föraren in i kurvan som klarar sig.

– Med torrdäck på regn har man absolut inget grepp. Ingen märkte att det började regna, för det kom inte så mycket, men banan påverkas väldigt mycket. När de bromsade normalt hade de inget grepp att låsa upp däcken. Så de åkte rakt in i väggen. Det var 16 kartar som gjorde exakt samma misstag. När jag kom, jag låg 19:e då, såg jag det där. Det var helt sjukt. Jag har aldrig sett en krasch med så mycket folk i den. Min teamkompis var med i den kraschen. Han gjorde illa sig i ryggen för att han åkte in i en kart och landade på en annan. Han körde vidare, eftersom de hade ett extra chassi. Hans andra chassi var helt skrotat, berättar han på telefon efter lördagens race.

Ingen blev skadad

13-åringen befinner sig på karting-EM i belgiska Genk och är en väldigt lovande förare som tillhör det svenska karting-landslaget, med drömmen om att i framtiden bli en Formel 1-förare. När Joel var 11 år flyttade han från Piteå till Italien med familjen för att satsa på motorsporten. De är numera bosatta vid Gardasjön i norra Italien och han själv går på en italiensk skola och har lärt sig språket flytande. Han har tidigare vunnit SM-guld i klassen Mini 60, tagit hem segrar i Italien och senare i år väntar VM i Brasilien.

Den här dagen hann Joel Bergström undvika att bli indragen i masskraschen. Lyckligtvis ådrog sig ingen förare någon skada, utan alla kunde köra vidare.

– Det var verkligen som is. Torrdäck är helt släta, det finns inga märken i dem, så om det regnar har man absolut inget grepp. Det är som att köra på is. Framförallt om man bromsar, då är det väldigt känsligt.

Vad hinner du tänka?

– Jag hann bromsa, jag bromsade lite tidigare för att vara säker men visste inte just då vad som orsakat att alla åkt in i väggen. Jag var så sjukt nära på att också hamna där. Jag åkte till och med ut på gräset. Men klarade precis eftersom jag bromsat lite tidigare. Jag kom ut på tredje plats, men då rödflaggades loppet på grund av regnet.

Hur fort gick det in i kurvan?

– Vi kommer in i ungefär 100 kilometer i timmen där. Vi brukar komma upp i 130-140, men den där rakan är inte så lång så det är ungefär 100 där. När det är blött och man ska bromsa, men däcken låser sig, går det ännu fortare.

Vad sa ni till varandra?

– Vi som klarade det var lite rädda. Vi visste inte vad som hänt. Det såg ganska grovt ut, så vi försökte se hur läget var. Vi var ganska chockade.

”Man tänker att de dör ju”

Joels mamma, Jennie, stod på läktaren som var placerad precis intill kurvan där kraschen ägde rum. Hon vittnar om en ovisshet och skräck som kröp sig på hos alla runt omkring.

– Alla skrek. Ja du kan tänka själv om ditt barn smackar in i hundra. Det bara smällde, en efter en efter en. Man känner ju de här barnen. Det smällde rejält och jag tänkte att nu kommer någon göra sig riktigt illa. Sen kom Joel lite bakom. Jag tänkte bara ”nej, nej, nej du måste bromsa.” Det var kanske två centimeter från en annan kart, du vet jag höll på att få en hjärtattack. Det var fruktansvärt. Just de här grejerna som händer är just det man inte vill vara med om. Man tänker att de dör ju. De kommer ju så fort, säger Jennie Bergström.

Joel Bergström tävlar i juniorklassen där förarna är mellan 12 −14 år. Efter att i fredags haft ett jobbigt tidsrace låg Joel på en 55:e plats av totalt 107 förare inför lördagens kvalheat. Där körde han upp sig rejält.

På fyra heat blev han 11:a, 13:e, 9:a och 6:a. I det sista heatet hade svensken snabbaste tid på banan. Det har fört honom upp på en 20:e plats inför söndagen där ett kvalheat återstår. De 36 bästa får sedan köra final senare samma dag.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN