IFK Göteborg

Så minns fotbolls-Sverige Bertil ”Bebben” Johansson

Reine Almqvist: ”Han är IFK Göteborg”

Av: 

Simon Norberg

Jonathan Nilsson

SPORTBLADET

En av IFK Göteborgs allra största genom tiderna har gått ur tiden.

Bertil ”Bebben” Johansson blev 86 år gammal.

– Han är IFK Göteborg, säger Reine Almqvist.

Bertil ”Bebben” Johansson spelade totalt 461 matcher och gjorde 291 mål för klubben och av många ansedd som en av IFK Göteborgs mest betydande spelare genom tiderna.

Bertil ”Bebben” Johansson var i princip helt blind de sista åren, men fortsatte trots detta att nästan alltid se Blåvitt spela på Gamla Ullevi.

Reine Almqvist, 72, som både spelat med ”Bebben” och haft honom som tränare, minns legendaren med värme.

Torbjörn Nilsson, Reine Almqvist och Sven-Göran Eriksson hyllar bortgångna ikonen

Foto: Bildbyrån

– Det var riktigt tråkigt och tragiskt att höra. Jag spelade med han först något år och sedan blev han min tränare. Det var en fantastisk fin människa. En oerhört fin person och han följde Göteborg trots att han varit blind. Han satt där på varje match bland de som refererade, säger Almqvist.

Vad betydde han för dig?

– Han har betytt väldigt mycket för mig. Utan honom hade jag inte fått de chanser jag fick. Han är IFK Göteborg och den största och populäraste IFK Göteborg fått fram.

”Han är nummer ett”

Även Torbjörn Nilsson, som är några år yngre än Reine Almqvist, hyser varma känslor för ”Bebben.”

– Jag såg honom aldrig som spelare eftersom jag var lite för ung. Men det starkaste minnet jag har, förutom när man träffat honom i samband med fotboll, är när jag var runt 13 år och skulle iväg och titta på bio med några kompisar i Jonsered. Då tog vi bussen genom Sävedalen, där Bertil då bodde, och han hoppade in i bussen, betalade och satte sig på sätet. Det blev helt tyst i bussen. Vi kollade bara på varandra. Han bara smög sig ner och det var typiskt Bertil. Han slog inte för bröstet. Det var ett starkt minne som visar hur man kan vara som människa. Väldigt jordnära, berättar Torbjörn Nilsson.

Vad gjorde honom så speciell?

– Det sägs att det var en match som Blåvitt spelade mot annat allsvenskt lag och det uppstod en situation runt offensivt straffområde. Göteborg ville ha straff men domarna dömde den som utanför så det blev frispark. ”Bebben” ska ha gått fram till lagkamraterna och sagt ”lugn killar, jag sätter den här i mål.” Det var Bertil på något sätt. Han var väldigt annorlunda som spelare och inte så förutsägbar. Jag tror uttrycket ”han spelar som änglar” kommer lite från när han spelade fotboll.

Vad betydde han för IFK Göteborg?

– Det var en fin man som man ville så gott. Bertil är Blåvitt på något sätt. Det största namnet i Blåvitt och han är Blåvitt personifierad. Vi som fick spela på 70- och 80-talet har väldigt mycket att tacka honom för det han gjorde för att lyfta klubben.

Hur borde klubben hedra honom nu?

– Ja, eftersom han är nummer ett i IFK Göteborg ska man ju kanske inte köra kortege, som man gör med kungligheter, men han bör få en väldig fin uppvaktning och jag tror han kommer fylla en kyrka med Blåvita.

Foto: ANDERS DEROS

Foto: Foto : GP / KREP / IBL BILDBYRÅ

Svennis om den klassiska bilden

Tränarikonen Sven–Göran Eriksson minns framförallt den klassiska bilden på ”Bebben” lutandes mot en hörnflagga.

– Den är evig. När jag kom till Göteborg 1979 så spelade IFK Göteborg champagnefotboll sades det. Så en dag frågade jag Anders Bernmar, som var sportchef: ”Vad är champagnefotboll? Är det detta?” sade jag och pekade på fotot som var i närheten. ”Ja, det kanske det är” svarade han.

”Svennis” berättar att han inte kände ”Bebben” personligen även om de har träffats några gånger.

– Men kan du någonting om IFK så vet du att han är en av de absolut största legendarerna i IFK:s historia. Med all rätt, om du tittar på hans statistik.

Totalt 291 mål på 461 matcher.

– Ja, det är imponerande. Det var väldigt tråkigt att höra det här, säger ”Svennis”.

”Bebben” rekonstruerar den klassiska bilden 2009. Blåvitts lilla studio på Gamla Ullevi, där gäster intervjuas före matchen och i halvtid, heter ”Bebbens hörna”.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Allt inför fotbolls-EM

Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

IFK Göteborg

LÄS VIDARE

Bertil ”Bebben” Johansson död – blev 86 år gammal

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll

Fotboll

Torbjörn Nilsson

Reine Almqvist

Sven-Göran Eriksson