12-åringens otroliga hopp: ”Chockad”

En tolvåring är med och förändrar konståkningsvärlden.

När Veronika Zhilina landar sina hoppkombinationer ställs hela idrotten på sin spets.

– De här hoppen vi ser är helt otroliga, jag är verkligen fascinerad. Men det gagnar inte idrotten konståkning, säger mångåriga tv-experten och OS-åkaren Lotta Falkenbäck.

Det är den gamle storåkaren, världsstjärnan och numera tränaren Jevgenij Plushenko som lagt upp den senaste videon på sin Instagram. 12 åriga Veronika Zhilina lyfter till synes utan ansträngning i en kvadrupel salchow, går rakt in i en trippel toeloop och avslutar med ytterligare en trippel toeloop.

En hoppkombination som, enligt ryska sajten rt.com, aldrig landats av en kvinna på tävling och i mycket få fall ens på herrsidan. Och Veronika Zhalina är alltså tre år för ung för att ens få tävla på internationell seniornivå.

Kvadruplar på damsidan är något relativt nytt och ovanligt överhuvudtaget. Veronika Zhalina gjorde sin första som elvaåring.

”Helt chockad”

Lotta Falkenbäck var OS-deltagare 1988 och har i flera decennier varit SVT:s konståkningsexpert. Under hösten har hon också gnuggat sig i ögonen över Zhalinas hoppvideos på sociala medier.

– I den åldern är det helt fantastiskt det hon utför. Efter alla mina år i konståkningsvärlden blir jag ändå helt chockad att ryssarna kan få fram det här, säger hon.

Vad krävs för att klara av det här?

– Otroligt mycket träning. Otroligt mycket i tidig ålder. Inte alls på det sättet vi tränar i Sverige där vi sätter fokus på hållbarhet och en sund idrott.

Zhalina är en del av en rad unga ryskor som exploderat i de tekniska hoppmomenten. Alexandra Trusova tillhör samma träningsgrupp som Zhalina och blev 2018 och 2019 först att landa kvadrupel toeloop, flip och lutz i tävlingsammanhang.

”Blir en barnidrott”

Men Lotta Falkenbäck ser en fara med utvecklingen.

– De är så små, har möjligheten att rotera snabbt men sedan händer något längre fram. De tappar den tekniska biten när de blir äldre och lyckas sedan inte hela vägen fram, säger hon och fortsätter:

– Konståkning är så mycket mer än de här tekniska momenten, du ska kunna förmedla hoppen. Jag känner att konståkningen är på väg åt ett annat håll om det här tekniska tar överhanden.

Hopp kontra konstnärligt uttryck är också en debatt om ålder. Ryssland och USA är två länder som vill sänka åldern för deltagande i internationella mästerskap till lägre än dagens 15 år. Andra vill gå rakt motsatt väg, berättar Lotta Falkenbäck.

– En del vill höja åldern för att idrotten ska få behålla sin status och inte bli en barnidrott.

I slutet av mars ska förhoppningsvis VM avgöras i Globen. Lotta Falkenbäck är spänd över vilken utvecklingsväg konståkningen tagit under pandemiuppehållet.

– Det enda vi vet är att Ryssland producerar, ja, jag får säga producerar, otroligt många duktiga flickor. Det finns hur många som helst.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN