Mentala coachen om succéåkaren: ”Kan bli en ny Johan Olsson”

RUKA. Som 15-åring landade en högpresterande William Poromaa hemma hos mentala coachen Stig Wiklund.

Där tog han sats och började sin resa mot toppen.

Omdömet väcker storslagna minnen.

– "Wille" har alla förutsättningar bli en ny Johan Olsson, säger Stig Wiklund.

I sitt femte lopp i världscupen slutade 19-åriga William Poromaa på 15:e plats. Han var, där han stod i målområdet i finska Ruka, inte nöjd med öppningen.

Men det fanns skäl nog att känna tillfredställelse.

Avslutningen var i absoluta toppklass. Vid 8.1 kilometer var han nere på 27:e plats, men i mål hade han flera starka namn bakom sig.

Det var en fin start på första säsongen som senior.

Framförallt var det början på en resa som kan räcka långt.

Stig Wiklund, som var mental coach åt världsmästaren Johan Olsson, ser liknelserna.

– Johan var ju väldigt speciell. De påminner väldigt mycket om varandra. De är filosofiska, lite grubblande. Jag har sagt till ”Wille”: du är den nya Johan Olsson, berättar Stig Wiklund.

Det finns flera paralleller.

Han liknar den hårda träning som William Poromaa valt att underkasta sig den här säsongen med inslag av den brutala insats Johan Olsson genomled på rullbandet in mot VM 2013.

Det finns också en koppling i det privata livet. Det är faktorn med en känd kvinna i familjen.

Var nära att ge upp

När Johan Olsson började sitt mentala samarbete med Stig Wiklund var fokuset i familjen på Anna, som vunnit OS-guld i sprintstafett.

– Det är inte helt enkelt att ha en respektive som är bättre. Då var det Anna som var mer känd och stod i centrum. För William och Frida (Karlsson) är det lite samma, allt fokus är på Frida. Det är en utmaning men det tycker jag att "Wille" sköter bra.

Johan Olsson
Johan Olsson

Stig Wiklund hade inlett sitt samarbete med Frida Karlsson när pojkvännen William dök upp.

En tonåring med höga krav på sig själv landade hemma hos Stig Wiklund.

– Vi satt hemma hos mig och jag kände en oro att det kunde gå åt helsike. Jag upplevde det som att han var på väg att lägga av, berättar Wiklund.

Den unga skidåkaren hade då klivit av ett lopp i Boden.

– Han var inte nöjd med loppet, han bröt bara. Han var så jäkla besviken, säger Wiklund.

William Poromaa lyckades vända sina tankar och på den vägen är det.

– Johan var ju inte så bra när han var ung. William hade kanske det lite väl lätt för sig. Men kommer du på den nivån räcker det inte med talang. Du måste vara beredd på hårt jobb, säger Stig Wiklund.

Planen är långsiktig, det är om flera år som William Poromaa ska vara som bäst och ge Sverige medaljdrömmar. Alla i teamet med medvetna om att motgångar kan komma, att skador kan sätta stopp men Stig Wiklund pekar på möjligheterna:

– Jag tror att Wille har alla förutsättningar att nå pallen, det kan jag säga med den erfarenhet av vad jag sett när jag jobbat med många som tagit VM- och OS-medaljer, säger Stig Wiklund.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.