Norsk ilska mot Bolsjunov – som hyllas av Putin

”Loppets riktiga hjälte”, säger Vladimir Putin om Alexander Bolsjunov.

Samtidigt riktar det norska lägret ilska mot den ryske åkaren.

– Han är mer upptagen av att ta Johannes (Kläbo) än att välja spår, säger norske landslagstränaren Eirik Myhr Nossum.

Femmilen fick ett dramatiskt avslut. Johannes Kläbo var först över mållinjen men diskades sedan efter fajten med Alexander Bolsjunov på upploppet. Guldet gick därför i stället till Emil Iversen, medan Bolsjunov blev tvåa.

”Det här känns som den tuffaste dagen i hela min karriär”, skrev Kläbo själv på Instagram efteråt.

I det norska lägret riktas nu stor ilska mot Bolsjunov.

– Jag håller inte med om bedömningen av situationen där Johannes döms för obstruktion. Det är Bolsjunov som konsturerar situationen genom att inte ta en naturlig kurva. Han är mer upptagen av att ta Johannes än att välja spåret. Det finns något som heter att du ska följa en naturlig linje och det tycker jag inte att han gör, säger Norges landslagstränare Eirik Myhr Nossum.

I Ryssland är det dock annorlunda tongångar.

”Du skulle tagit av dig guldmedaljen och gett den till Bolsjunov. Skäms du inte?”, lyder ett meddelande på Iversens Instagram enligt Nettavisen.

Ett annat lyder:

”Du är inte en mästare. Bolsjunov eller Kläbo är det, men inte du”.

Iversen: Bolsjunov är skrämmande i spåret

Samtidigt har president Vladimir Putin skickat en hälsning till Bolsjunov.

– Vladimir Putin har skickat ett telegram till Bolsjunov för silvermedaljen. Putin ser honom som loppets riktiga hjälte, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov enligt RIA Novosti.

Norges Simen Hegstad Krüger om situationen:

– När jurybeslutet blev som det blev så förstår jag inte hur Bolsjunov skulle kunna komma före Emil på listan. Det har aldrig hänt innan oavsett om folk har blivit diskade för att de blivit fällda eller liknande att någon har flyttats upp i resultatlistan. Bolsjunov är tvåa eller trea i dag, säger han.

Iversen själv? Han tror att Bolsjunov gör det med vilje.

– Jag tror det. Det förvånar mig inte alls. Han är skrämmande i spåret. Jag har sagt det tidigare och jag står fast vid det, säger Iversen till Dagbladet.

Den norska landslagschefen Espen Bjervig sa i går att Norge kommer lämna in en överklagan. Något som de nu jobbar vidare med. Överklagan måste vara inlämnad senast 16.30 i morgon, tisdag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.