Brottning

I dag ska brottaren avrättas efter protesterna

Av: 

Erik Karlsson

Navid Afkari.

Foto: Privat

SPORTBLADET

Iranske brottaren Navid Afkari protesterade mot den iranska regimen.

Under onsdagen ska han avrättas.

Nu vädjar idrottsfacket WPA till Iran att skjuta upp verkställandet av dödsdomen samtidigt som man kräver att IOK sätter press på Iran.

Navid Afkari, 27, beskrivs som en högprofilerad och framgångsrik iransk brottare. En brottare som just nu får hela världens idrottsmakthavare att blicka mot Iran.

För två år sedan protesterade Navid Afkari och hans två bröder mot regimen i vad som beskrivs som en fredlig demonstration.

Men Afkari greps och har dömts till två dödsstraff. Enligt uppgifter från Iran ska han ha torterats för att erkänna mordet på en säkerhetsvakt.

Donald Trump.

Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Trump: ”Avrätta inte”

UFC-basen Dana White har sedan tidigare engagerat sin vän, president Donald Trump i fallet.

”Till Irans ledare, jag skulle verkligen uppskatta om ni kunde skona den här mannens liv och inte avrätta honom”, skrev Trump på Twitter för fyra dagar sedan.

...To the leaders of Iran, I would greatly appreciate if you would spare this young man’s life, and not execute him… https://t.co/89r0Ntdbn7

Några sådana besked har dock inte kommit. Nu försöker den övergripande idrottsfackliga organisationen World Players Association sätta press på Iran och IOK i sista stund.

– Navid har valts ut, torterats och dömts till döden för att han är en välkänd idrottsman, säger WPA:s ledare Brendan Schwab till Insidethegames.

”Måste förlora all rätt”

WPA kräver nu att IOK ska sätta press på Iran.

– Om man avrättar idrottare så här måste det resultera i att Iran förlorar all rätt att delta i internationell idrott, säger Schwab

IOK har ett styrelsemöte under onsdagen.

”IOK och internationella brottningsförbundet har varit i konstant kontakt med Irans olympiska kommitté som gör allt för att underlätta situationen”, säger en talesperson på IOK till Insidethegames.

Enligt Iran International har Navid och hans två bröder Vahid och Habib dömts för ett tjugotal olika brott. Bland annat förberedelse till brott mot rikets säkerhet och förolämpningar av Irans högsta ledare Ali Khamenei.

Efter Donald Trumps Twitterinlägg har Irans tv sänt ut ett bandat erkännande från Navid Afkari men flera organisationer vidhåller att erkännandet är framtvingat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Får svenskt stöd: ”Det är tragiskt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Brottning

Donald Trump

IOK, Internationella olympiska kommittén