Marcus Kinhult diagnostiserad med epilepsi

Uppdaterad 2021-04-14 | Publicerad 2021-04-13

Golfstjärnan Marcus Kinhult, 24, har drabbats av epilepsi.

Svensken föll ihop under ett träningsläger i Spanien.

– Vi kom hem och hittade honom på golvet i hallen, säger hans pappa Mikael till Sportbladet.

Marcus Kinhult är en av Sveriges främsta golfare med bland annat en seger på Europatouren på meritlistan.

Nu har hans karriär fått ett plötsligt avbrott.

24-åringen befann sig ensam hemma i lägenheten i Spanien när han mitt under ett Facetime-samtal med sin flickvän kollapsade.

– Jag sa till henne att jag kände mig lite yr och sen så åkte telefonen i backen och det blev svart, berättar han för Svensk Golf.

”Föll ihop i mitt knä”

För Sportbladet berättar hans pappa Mikael om dramat.

– Jag var och handlade när det hände. Flickvännen kontaktade Marcus tidigare caddie Adam Eineving som bor i närheten och kunde åka dit och väcka honom. När vi kom hem strax efteråt hittade vi honom liggandes på golvet i hallen. Han var väldigt tagen och frånvarande, men kunde ändå konversera. Vi hade kontakt med vår svenska läkare över telefon och försökte göra en bedömning om huruvida vi skulle ta honom till sjukhus eller inte. Innan vi hann bestämma oss fick Marcus ett till anfall, han i princip föll ihop i knät på mig. Då ringde vi efter hjälp, sedan fick han ett till anfall precis när de skulle lasta in honom i ambulansen, säger Mikael.

”Går åt rätt håll”

Marcus Kinhult skriver i ett sms till Sportbladet att han inte orkar göra fler intervjuer, utan hänvisar till det han sagt till Svensk Golf och i ett uttalande på sin egen Facebook-sida.

Där berättar han att han har ”ganska kraftiga ryggsmärtor i övre delen av ryggen och i axlarna”.

– Det gör lite ont fortfarande men det går åt rätt håll, säger han.

Pappa Mikael berättar att de just nu är kvar nere i Spanien, men väntas kunna flyga hem Marcus till Sverige inom några dagar.

– SOS International hjälper till med det. De skickar hit en läkare i morgon som ska ta med Marcus hem.

”Inga allvarliga tillstånd”

Marcus Kinhult har genomgått ett antal undersökningar på spanskt sjukhus.

– De har ju diagnosticerat honom med epilepsi. Det som är bra i sammanhanget är att de inte har upptäckt några tumörer, ingen hjärnhinneinflammation, inget problem med blodtillförsel till hjärnan och så vidare. Alla sådana saker som man kan kalla för allvarliga tillstånd är uteslutna av den spanska sjukvården. Det är, inom citationstecken, ”bara” en vanlig epilepsi, säger pappa Mikael.

Det blir förstås sekundärt just här och nu, men vet man någon om hur hans framtida golfsatsning kommer påverkas av detta?

– Marcus är helt inställd på att komma tillbaka och förhoppningsvis inom en snar framtid. Men han kommer inte att spela igen förrän han känner sig 100 procent återställd. Han ger sig inte iväg om han känner sig det minsta skadad eller svag, utan då ska han känna sig helt rehabad.

Följ ämnen i artikeln