Pole position för Valtteri Bottas när Lewis Hamilton kraschade

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Världsmästaren Lewis Hamilton kraschade sig ur kvalet till Brasiliens GP.

Då tog kollegan Valtteri Bottas pole position

– Jag är otroligt glad över att jag kunde stå upp för teamet, säger finländaren.

Foto: VIASAT

Världsmästaren Lewis Hamilton var förste förare att lämna kvalet till Brasiliens GP i Formel 1. Britten tappade kontrollen över bilen i kurva sju och slog i barriären.

– Jag vet inte vad som hände, det gick så fort, säger Hamilton som nu kommer att starta Brasiliens GP från depån eftersom teamet bland annat bytt hans motor.

– Det var inte det resultatet som jag ville ha, men jag gillar utmaningar. Det är det som gör livet intressant. Jag försöker att lära mig av alla situationer som jag möter. Jag ska göra mitt bästa och ha så roligt som jag kan. Det kommer att bli ett intressant lopp i alla fall.

Pole position för Valtteri Bottas när Lewis Hamilton kraschade

Hans misstag öppnade upp för Mercedeskollegan Valtteri Bottas som tog pole position, hans tredje i karriären.

– Det är en bra startposition och jag tror att vi får ett mycket bra race i morgon. Det kommer att vara jämnt och jag startar hellre från pole position än låt oss säga position tre, säger han efter kvalet.

– Det är ingen enkel bana att köra om på, därför är det extremt viktigt att inte göra några misstag under loppet och dessutom göra en bra start.

Intilll honom i första led startar Ferraris Sebastian Vettel och dennes teamkollega Kimi Räikkönen startar från plats tre.

– Jag hade gärna varit först, men var inte tillräckligt modig i inbromsningen i den första kurvan av mitt avslutande försök. Där tappade jag lite för mycket fart, säger Vettel.

– De känns ändå bra inför loppet, vi har gjort bra tider på våra långa stinter, framförallt jämfört med Valtteri.

Bottas och Vettel kämpar om andraplatsen i VM, och tysken har ett försprång på 15 poäng när två deltävlingar återstår.

Ericsson långsam - men positiv

För Marcus Ericsson var kvalet en besvikelse, han var långsammast av de förare som kvalade till Brasiliens GP. Hans teamkollega Pascal Wehrlein var två tiondelar snabbare än svensken, gjorde en bättre mittsektor och var 16:e man - fem hundradelar från avancemang till Q2.

– Vi visste att det skulle bli tajt och att vi skulle kunna vara med och nosa på Q2. Jag tycker att vi gjorde ett bra kval, även om jag inte fick till något perfekt varv. Bilen kändes ändå bra, men jag hade inte tiondelarna på min sida, säger Ericsson till Viasat Motor

– Pascal gjorde ett lite bättre kval än jag, men jag får en ny chans i morgon och jag ska ta revansch. Det gäller att göra hemläxan nu och komma tillbaka och böra det bättre. Det är vissa bestraffningar vilket gör att vi startar några platser högre upp och Pascals longruns från den andra träningen var lovande, där vi kan nosa på team som Haas och Toro Rosso. Nu blir det väldigt viktigt att göra ett bra första varv och ta ett par placeringar. Sedan får vi se hur långt det räcker, men vi har absolut goda möjligheter.

Det har dock varit ett antal bestraffningar för byten av motordelar och växellådor vilket gör att Ericsson startar intill Wehrlein och slipper sista startled.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM