Supertalangen stoppas från EM: Det är synd

avKristoffer Bergström

Foto: PRIVAT
Emelie Fast.

Emelie Fast krossade sitt eget pers när hon simmade långt under EM-kvalgränsen på 50 meter bröstsim.

Men talangen kommer inte att åka till mästerskapet i Köpenhamn.

13-åringar tillåts inte ställa upp.

I mitten av december simmas kortbane-EM i Köpenhamn. Under lördagens SM-simningar i Jönköping kvalade flera svenskar in till mästerskapet.

Victor Johansson sänkte sitt personliga rekord på 1500 meter fritt med nio sekunder, till 14.41,18. Björn Seeliger kvalade in på 50 fritt och Vilma Ekström på 50 bröst. Men mest anmärkningsvärd var Emelie Fasts prestation på samma distans som Ekström.

13-åriga Emelie Fast sänkte sitt pers med sex tiondelar när klockan stannade på 30,89 i finalen. Hon kom trea i loppet (bakom Vilma Ekström och Sophie Hansson) men var framför allt 27 hundradelar under EM-kvaltiden.

”Vi måste acceptera det”

Köpenhamn i december, alltså?

Nej, för är du så lovande som Södertörnsimmaren Fast får du vänta på din tur. Seniormästerskapen har en åldersgräns på 14 år.

– Svenska simförbundet och Internationella simförbundet bestämmer. Det är väldigt synd att hon enligt reglerna inte får delta, men vi måste acceptera det, säger tränaren Marcos Lazzarini.

Vad tror du att Fast hade kunnat prestera på EM?

– Det är väldigt svårt att spekulera i, men hon är på rätt väg. Emelie har gjort ett jättebra jobb och det finns fortfarande detaljer att förbättra.

ARTIKELN HANDLAR OM