Sponsorn lägger Johaugs avtal på is

Antidopning Norge accepterar domen

avMartin Tolén, Elvedin Basic

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ≈serud, Lise / TT NYHETSBYR≈N
Therese Johaug, Norge.

Sponsorn Fischer bröt kontraktet med Therese Johaug.

Nu tar även Tag Heuer en paus med Johaug – samtidigt som Antidopning Norge inte tänker överklaga den förkortade domen på 13 månader.

– En månads förkortad avstängning har ingen väsentlig betydelse, säger Niels R. Kiær.

Sedan tidigare står det klart att Johaug har blivit avstängd i 13 månader från alla tävlar inom skidåkning, efter att ha använt förbjudna ämnet clostebol genom en läppsalva.

I veckan meddelade storsponsorn Fischer att de bryter kontraktet med Therese Johaug efter att norska skidstjärnan hade blivit dömd för dopning.

Enligt norska tidningen VG kommer Johaug att gå miste om flera miljoner från Fischer som bland annat sponsrar med skidorna.

Går i viloläge

Nu kommer nästa smäll. Klockföretaget Tag Heuer, som bland sponsrar OS och Formel 1, kommer nu att sluta skicka lönecheckar till Johaug. Sponsorn har meddelat att de nu går i viloläge med norskans avtal.

– Avtalet hon har med oss är norskt, inte internationellt. Johaug har stor sympati i Norge och därför har vi valt att inte bryta det nu. Det ligger i viloläge så länge, säger Tag Heuers representant Liselott Fein till Nettavisen.

Får inga bonusar

Johaugs kontrakt med klockföretaget är baserat på hur bra hon presterar i skidbacken.

– Det är klart att vi har diskuterat Thereses situation, hon har stor sympati från oss. Vi har en klausul som gäller dopning, men har valt att inte göra något med den nu. Johaug har ett prestationsbaserat kontrakt med Tag Heuer, något som gör att hon inte kan få några bonusar innan hon kan konkurrera igen.

Antidopning Norge överklagar inte

I går kom beskedet att Johaug inte tänker överklaga avstängningen.

Och nu meddelar även Antidopning Norge att de tänker släppa Johaugärendet och acceptera det förkortade straffet, enligt Nettavisen.

– Påtalsnämnden konstaterar att Domsutvalget i det stora hela varit eniga i nämndens värderingar och en månads förkortad avstängning har ingen väsentlig betydelse för hur man uppfattar dopningsbestämmelserna, säger Niels R. Kiær på Antidopning Norge.

Internationella skidförbundet Fis och antidopningsorganisationen Wada kan dock fortfarande överklaga domen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM