Björgen: ”Vill dela medaljen med Johaug”

Fick krama om sonen efter historiska guldet

SPORTBLADET

LAHTIS/STOCKHOLM. Marit Björgen blev historiskt med sin 15:e guldmedalj i VM.

Efteråt berättar norskan att den var speciell – på ett helt annat sätt.

– Det är en medalj jag vill dela med Therese Johaug, säger hon.

1 av 9 | Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

Therese Johaug är avstängd i 13 månader efter sitt positiva dopningstest i höstas och är inte med på VM i Lahtis.

Norskan är tillbaka först till nästa års OS.

Vill dela medaljen

I Johaugs frånvaro är Marit Björgen den absolut starkast lysande stjärnan på damsidan och i dagens skiathlon tog hon sitt första guld i Lahtis.

Det var dessutom hennes 15:e guld i VM-historien vilket gör henne störst genom tiderna. Men Björgen brydde sig inte så mycket om det – hon brydde sig mer om sin dopningsavstängda vän.

– Jag saknade henne i starten i dag, hon är väldigt offensiv där. Jag skulle bara försöka och försöka och det var bara för henne, sa världsmästaren till NRK.

”Hade det i bakhuvudet”

– Det har varit ett speciellt år. Therese betyder mycket för mig och min karriär, Jag träffade henne innan vi åkte hit och jag sa ”jag ska gå för dig Therese”. Hade Therese varit här hade hon bara kört på. Jag hade det i bakhuvudet, därför vill jag dela guldmedaljen med henne, säger Björgen, som tidigare sagt att hon inte förstår avstängningen, och fortsätter:

– Hon tycker att det är jobbigt att det är mästerskap och att hon inte är här.

Björgen fick också hjälp av sonen Marius inför loppet.

– Jag skickade en snap till Fred (sambo) och sa att ”mamma är nervös”. Jag fick en bild på Marius tillbaka där det stod ”mamma, det här går bra”. Då kom mina tårar. Det var fint att få den bilden från honom, säger Björgen som blev mamma i december 2015.


– Det här har varit en dröm för mig sedan jag fick Marius. Det har inte varit lätt. Det är tufft att bli mamma för första gången och samtidigt vara elitidrottare. Men man blir mer avslappnad.

ARTIKELN HANDLAR OM