Här är Mercedes nya F1:a

Dubble mästaren Hamilton lyrisk

1 av 3 | Foto: MediaPortal Daimler AG
Hamilton under de första varven på Silverstone
SPORTBLADET

I tre år har de dominerat.

Det tänker Mercedes också fortsätta med.

– Bilen var fantastisk på banan, säger Lewis Hamilton.

Han körde ett par varv med bilen under torsdagsförmiddagen, sedan fick teamkollegan Valtteri Bottas ta över bilen och köra ett par varv på Silverstone i Storbritannien, men ingen av dem fick något vidare grepp på vad bilen egentligen klarar av.

Det blåste nämligen rejält och regnet öste ner.

– Det är en väldigt spännande period just nu, att se bilen byggas ihop, hur den plockas ihop bit för bit och hur varje liten detalj passar perfekt. Sett till detaljerna är detta den mest genomarbetade bil som jag har kört, säger Lewis Hamilton i samband med att bilen presenteras.

– Det märktes verkligen att bilen är bredare än tidigare och framdäcken kändes enorma, men dagens körning var mer ett smakprov. Vi körde långsamt och såg att bilen fungerade, visst tryckte jag på ett par varv, men det var så blött och blåsigt att det var svårt att få någon bild av det.

Samtidigt känns cockpit ungefär som förra året och förhållandena mellan saker påminner också om bilen från 2016, även om det är betydligt mer kraft i den här versionen.

Test start på måndag

Nästa vecka startar testerna i Barcelona och Mercedes väljer återigen att låta förarna dela på körtiden varje dag.

– Det gäller ju att hitta gränsen för vad bilen klarar av. Vad klarar däcken? När understyr den? När överstyr den? När låser sig hjulen. Vi måste köra den till max för att lära oss alla de sakerna och det är det vi ska göra i Barcelona, säger Hamilton.


Mercedes har vunnit VM de tre senaste åren och teamet har dominerat efter den senaste regeländringen 2014. Hamilton har vunnit två VM-titlar, men det var Nico Rosberg som vann i höstas.

Bottas mot första segern?

Tysken valde att bryta sitt kontrakt och lägga av efter 2016 och har nu ersatts av Valtteri Bottas, som tidigare kört för Williams. Finländaren har aldrig vunnit något F1-lopp, men hoppas att den nya silverpilen ska ändra på det.

– Det är otroligt stort att äntligen få sitta bakom ratten säger han.

– Jag har sett fram emot det väldigt länge nu.

Bilen i sig är silverfärgad, med gröna och även blå inslag. Det blåa återfinns i alla Mercedes hybridbilar från och med nu. Framvingen är V-formad, bakvingen påminner om konkurrenternas, men Mercedes har ingen hajfena som exempelvis Sauber och Force India. Man har dessutom större bargeboards.

Mercedes har vunnit 51 av de 59 senaste F1-loppen - frågan är om årets modell är lika framgångsrik.

Foto: MediaPortal Daimler AG
ARTIKELN HANDLAR OM