”Den här gången vet vi ingenting”

Andersson om frågetecknen inför Vitryssland

SPORTBLADET

Klockan 18:00 på lördagen ställs Sverige mot Vitryssland i VM-kvalet med drygt 30 000 biljetter sålda.

Men vad publiken kommer få se på Friends Arena är dagen innan match på flera sätt tveksamt.

Förbundskapten Janne Andersson vet varken om Victor Nilsson Lindelöf kan spela, hur han själv ska ställa upp laget eller hur motståndaren Vitryssland kommer formera sig.

Victor Nilsson Lindelöf stukade foten under torsdagens träning. Fredagens röntgen visade en liten skada på ledbandet och mittbacken går nu en kamp mot klockan för att bli spelklar till mötet med Vitryssland.

– Han stukade foten i går och då trodde nog ingen av oss att det skulle se så bra ut som det gjorde i dag. Det är en väldigt liten skada men sedan får vi se om det räcker med ytterligare drygt 30 timmar. Det är väl tveksamt men vi får se i morgon, säger Janne Andersson.

”Vill att ’Vigge’ ska spela”

Pontus Jansson och Filip Helander är alternativen men förbundskaptenen vill inte kommentera vem som står först i kön.

– Jag tycker alternativen är bra och båda har också tränat med ”Granen” (Andreas Granqvist) i veckan. Jag vill självklart att ”Vigge” ska spela men jag är inte orolig.

Spelarna kommer få beskedet under fredagskvällen, tillsammans med resten av startelvan, men enligt Andersson finns det fler positioner han är osäker på.

– Innan kvällen ska jag ha bestämt mig men det är jag inte hundra procent klar med ännu. Det är jag inte.

Positioner som förbundskaptenen eventuellt funderar på är innermittfältet, där Albin Ekdal och Oscar Hiljemark får ses som favoriter, samt högeryttern där Jimmy Durmaz tidigare spelat. Där finns nu konkurrens från såväl Sam Larsson som Viktor Claesson trots att de båda normalt utgår från vänster.

– Jag tycker Viktor även kan spela till höger och Sam Larsson gör ju det ibland i sitt klubblag när de skiftar kanter under matchen. Så ingen är bunden till en sida.

”Vi vet ingenting”

En som imponerats av Claesson är lagkamraten från ryska Krasnodar Andreas Granqvist.

– Jag värvade ju dit honom så jag vet att det är en bra fotbollsspelare. Jag har sett honom mycket i Elfsborg och vi behövde den typen av spelare. Han har gjort det otroligt bra hos oss med sex-sju poäng och jag tror att han kan spela på de flesta offensiva positionerna.

Men om Janne Andersson är osäker på sin egen startelva är det samtidigt ingenting mot hur lite han vet om Vitrysslands. Detta då motståndaren nyligen bytt förbundskapten.

– Den här gången vet vi ingenting om motståndet. Vi vet inte om de spelar med en, två eller tre forwards. Men det är löpstarkt lag som gärna går i djupled, säger Andersson.