Bra kval – nu satsar Ericsson på poäng

Svensken startar på plats 15 – Hamilton i pole position

avAnna Andersson

Han kom till Australien utan några större förhoppningar.

Men efter säsongens första kval satsar Marcus Ericsson på poäng.

– Det var gött att leverera med kniven mot strupen, säger han.

Foto: Rick Rycroft / TT / NTB Scanpix

Det var en stökig morgon för svenskens team. Pascal Wehrlein meddelade att han missar premiären och han ersattes av testföraren Antonio Giovinazzi, som bara har testat fyra dagar tidigare och inte kört någonting på Albert Park.

Men Ericsson tycktes inte bry sig.

Han körde ett bra första kval och var 15:e man i Q1, men han gjorde sedan en liten miss på sina nya däck i Q2 och var två tiondelar långsammare i vad han var i Q1.

– Jag hade ett set gamla däck och ett set nya ultrasoft. Det var rätt bra på det gamla, men jag behövde adda på de nya och där låste jag upp i kurva nio, men jag tror att det inte hade hjälpt om jag hade kört ett perfekt varv. Det hade ändå varit en eller två tiondelar för långsamt, säger Ericsson till Viasat Motor.

– Jag tycker ändå att detta har varit över förväntan. Under testerna i Barcelona kändes det inte som om vi skulle kunna ta oss till Q2.

Ericsson mot poäng

Svensken startar morgondagens premiär från plats 15, placeringen före hans teamkollega Giovinazzi.

– Jag tyckte att longrunsen kändes bra under träningarna, bättre än de korta stintsen faktiskt. Kan vi kvala 15 hoppas jag att vi är lite snabbare i racet, säger Ericsson.

– Jag har hela tiden sagt att jag är här för att ta poäng. Det är inte lätt att köra om här, men med en bra start, en bra strategi och så är det några där fram som droppar ut och då kan vi ta poäng.

Hamilton snabbast

I toppen var Lewis Hamilton, Mercedes, snabbast. Killen som avslutade förra säsongen med fyra pole position inledde med ännu en, 1:22.188.

– Jag är här för att göra en sak och det är att vinna, säger Hamilton på presskonferensen.

– Nu ska vi slutföra allt det jobb vi gjort under vintern och se till att ta hem en seger. Det gäller att sova gott i natt och sedan komma hit och avsluta det.

Sebastian Vettel, Ferrari, var tre tiondelar efter Hamilton och körde in som tvåa och Mercedes nyförvärv Valtteri Bottas kvalade in som trea till premiären.

– Vi har ett bra självförtroende efter testerna, men jag är inte helt nöjd med mitt varv. Jag tappade för mycket tid i början, och visst hade jag gärna haft pole position, men jag tror inte att det hade varit möjligt. Lewis var väldigt snabb, säger Vattel.

– Däremot tror jag att vi kan göra någonting i racet i morgon. Vi har jobbat hårt, det har skett stora förändringar i teamet de senaste 12 månaderna och det är till det bättre. Vi har en jättebra möjlighet.

Australiens GP startar klockan 07.00 i morgon söndag.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Foto: Andy Brownbill / TT / NTB Scanpix
ARTIKELN HANDLAR OM