Efter bronset – Sverige går för guld i OS

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
SPORTBLADET

ST MORITZ. Sverige tog första medaljen i VM efter ett hundradelsdrama i lagtävlingen.

I OS ska bronset bli till guld.
– Jag kommer att fokusera och träna ännu mer för att fortsätta den här streaken, säger Mattias Hargin.  

Medan Norge inte ens har en startgrind och Aleksander Aamodt Kilde knappt gjort fler åk än de han gjorde i Hammarbybacken inför VM har Sverige sedan länge tagit lagtävlingen på allvar. 
Det visar sig om inte annat i resultatlistan. Silver 2007, brons 2011, silver 2013, brons 2015 och brons 2017. Undrar ni vad som hände 2009 är det inte konstigare än att lagtävlingen blev inställd. 
Sverige har alltså aldrig missat medalj. I Pyeongchang är lagtävlingen OS-gren för första gången och Sverige går för guldet. 
– Inför ett OS kommer vi träna betydligt mer, jag kommer att göra det i alla fall för det är en bra medaljchans. Vi ska fortsätta att slipa och behålla försprånget, säger Mattias Hargin och fortsätter:
– Det blir tajtare och tajtare och det är inte lätt. Men jag kommer att fokusera och träna ännu mer för att fortsätta den här streaken.

”Prioriterar det”

Sverige är ett av de länder som tränar mest på parallell och inför OS kommer det alltså allt bli mer. 
– Vi satsar mycket på parallellen och jag tycker att det visar sig här när Maria och Myhrer, som har haft lite problem inför, ändå väljer att köra. Vi ställer upp med starkaste laget och alla är väldigt hängivna. Det tycker jag visar att vi prioriterar det, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.
Myhrer var inställd på guldet redan i St. Moritz och ser nu fram emot Pyeongchang.
– Det är jättekul att det är på OS-programmet. Vi har en god medaljchans. Vi får se det här som ett genrep. 
Det har varit medaljgaranti fram till nu, vågar du lova OS-medalj?
– Det går inte att lova något i den här sporten, men jag tror att vi har en väldigt bra chans att göra något i Pyongchang. Vi ser fram emot det.

ARTIKELN HANDLAR OM