Sim-VM 2017

Sjöström snabbast igen: Skönt att bara köra 50...

Av: 

Kristoffer Bergström

Foto: Christine Olsson/ TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

BUDAPEST. Sarah Sjöström, 23, var överlägset snabbast i försöken på 50 meter frisim.

Tro inte att det tröstar efter gårdagens silver.

– Det spelar ingen roll vad jag gör i försök eller semifinaler, det är i finaler jag måste sätta handen i kaklet först.

Sarah Sjöström hade två högt ställda mål på VM i Budapest. Det ena var att ta fyra individuella guld (i 50 och 100 frisim, 50 och 100 fjäril), det andra att ta karriärens första långbane-VM-guld i fristil.

Det första sprack i går. Sjöström disponerade finalen på 100 meter fritt helt galet och blev för trött efter 75 meter. På slutet gled amerikanskan Simone Manuel om med fyra hundradelar.

Långt före världsmästaren

Sarah fick ingen längre tid att sörja. Samma kväll simmade hon semifinal på 50 meter fjäril (och var snabbast av alla) och i dag på morgonen var hon ute för försök på 50 meter frisim, på banan bredvid Manuel igen.

Den här gången var svenskan förkrossande bra. 24,08 var 24 hundradelar snabbare än regerande världsmästaren Pernille Blume och 45 snabbare än trean Ranomi Kromowidjojo.

– Jag vet att farten finns där. Det har jag känt på både hundra fjäril och 100 frisim. Så det känns skönt att äntligen få köra 50, säger Sjöström, men hymlar inte om att finalförlusten ännu svider.

– Jag är fortfarande besviken. Det är tråkigt att jag bara orkade simma bra i 80 meter, men det är skönt att jag bara får simma 50 i dag.

”Alltid svårt att sova”

I kväll simmar hon final på 50 fjäril och semi på 50 fritt (för att försöka ta sig till morgondagens final som avslutar hennes individuella chanser i VM). Uppladdningen inför det intensiva slutet var... sådär.

– Jag har alltid svårt att sova efter att jag har tävlat. När man har adrenalin innan loppet och sedan ska tagga ner. Det är alltid svårt. Det spelar ingen roll hur det går, det är alltid så när man tävlar, säger hon.

Med tanke på att du inte tog fristilsguld på 100 meter – hur viktigt är det med 50?

– Jag vet att farten finns där. Jag har känt mig väldigt bra på första längden på alla hundringar jag gjort. Det är bara att hålla i det och försöka hela tiden simma lite snabbare. Simma snabbt när det väl gäller.

Jennie Johansson vidare

Michelle Coleman var också med i försöken, trots att 50 meter normalt är för kort för henne. Hon hade 23:e bästa tid (25,36) och blev utslagen.

– Lite tråkigt att det är över individuellt. Jag kan inte förstå att det gått så fort, säger hon, som har kvar morgondagens lagkapp.

På 50 meter bröstsim blev Sophie Hansson utslagen på 31,44 medan Jennie Johansson vann sitt heat och hade totalt femte bästa tid (30,40) när hon gick vidare till kvällens semifinal. 29-åringen är regerande världsmästare på distansen.

– Nu har det gått två år så jag kan inte lita på vad som hände då. Jag litar snarare på jobbet jag gjort inför det här och litar på mig själv, säger hon.

Kl 17.15 Simmar Sjöström final på 50 meter fjäril. Kl 18.28 simmar hon semifinal på 50 fritt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Bergström: Dåliga nyheter, Sarah – ursäkten är inte godtagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Sim-VM 2017

Simning

Sarah Sjöström

Michelle Coleman