Rodtjenkov: ”Jag minns att jag bytte Legkovs prov”

I morgon avgörs Rysslands OS-öde.

Nu berättar visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov om ett fuskande som pågått i decennier – och i vittnesmål som DN tagit del av säger han att han själv bytte Alexander Legkovs urin.

”Den 23 februari 2014 bytte jag ut Legkovs urinprov. Jag minns det, eftersom det var kvällen för OS-avslutningsceremonin”, ska han ha sagt enligt tidningen.

I morgon ska IOK besluta om ryska deltagare ska få tävla i Peyongchang.

Men redan nu har den så kallade Oswald-kommissionen stängt av 25 ryska idrottare på livstid, däribland Alexander Legkov.

Förra veckan presenterade IOK domskälen för den ryske skidåkaren och där vägde givetvis dopningsdoktorn och visselblåsaren Grigorij Rodtjenkovs ord tungt.

”Dr Rodtjenkov kommer specifikt ihåg att han bytte ut proverna från idrottaren (Alexander Legkov red. anm.) under natten som följde hans segerlopp på 50 kilometer den 23 februari 2014”, står det att läsa i IOK:s dokument.

Dagens Nyheter har tagit del av de faktiska vittnesmålen till Oswald-kommissionen och där tydliggör Rodtjenkov minnesbilden.

”Jag minns att Legkov tidigare hade förlorat stora tävlingar sista minuterna eller sista sekunderna av ett lopp. När Legkov vann guld i Sotji och avslutade starkt hade jag delvis bidragit till den framgången genom min 'Duchess cocktail', som Legkov använde som en del av dopningsprogrammet”, skriver Rodtjenkov.

”Samlade in rent urin”

Det framgår också att att Legkov sågs som ett specialprojekt av Irina Rodionova – ansvarig för dopningskonspirationen på skidförbundet enligt Rodtjenkov:

”Inför Sotji-OS instruerade Rodionova Legkov att samla och frysa ren urin som skulle kunna användas i utbyte under OS. Dessutom samlade Rodionva in rent urin och skickade det till Moskva-labbet, där mitt team analyserade det (...), vi bekräftade att urinet var rent och redo för byte i Sotji”, skriver Rodjtenkov.

Grigorij Rodjtenkov har också kommit med flera nya detaljer till NRK och VG om fusket i ryska skidvärlden. Bland annat pekar han ut skidskytteförbundets nuvarande ordförande Aleksandr Kravtsov som ansvarig för skidskyttarnas dopningsplan in mot hemma-OS. Något Kravtsov nekat till.

Rodtjenkov säger också att dopningen pågått i ”flera decennier” och bland annat pågick under skidskytte-VM 2009 som avgjordes i Ryssland.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.