”Det var helt förfärligt”

Foto: PETER WIXTRÖM
SPORTBLADET

LILLEHAMMER. Hon hade räknat med att själv stå i final. 

Men Maiken Caspersen Falla fick från tv:n se Stina Nilsson vinna världscuppremiären förra helgen. 

– Det var helt förfärligt, säger norskan. 

Maiken Caspersen Falla vann sprintcupen i fjol och har varit Stina Nilssons största konkurrent de senaste säsongerna. Men i världscuppremiären i Ruka rök stjärnan redan i prologen efter ett norskt vallafiasko. 

– Jag var väldigt besviken. Jag kände mig i väldigt bra form så det var väldigt, väldigt trist. Men det är tyvärr sådant som händer i utomhusidrott. Hade jag varit nummer 50 hade det kanske varit okej, men nu var jag liksom 31:a. Det var otroligt tråkigt, säger hon.

”Såg väldigt stark ut”

Nilsson tog sig hela vägen och vann sprinten i Ruka. För Falla var det plågsamt att följa finalen från tv:n. 

– Jag, Ingvild (Flugstad Östberg) och Marit (Björgen) satt och kollade på den och alla hade pulsklockan med 110-120 i puls. Vi satt och kallsvettades på händerna för att det var så jobbigt, det var helt förfärligt. Jag var helt inställd på att jag skulle köra och så satt man plötsligt och följde det på tv. Det var hemskt, säger hon.

”Ska inte underskatta någon”

Nu ser Falla Nilsson som solklar favorit i Lillehammer. 

– Jag har åkt ur de två senaste klassiska prologerna och Stina har vunnit dem så jag tror att det är ett ganska självklart svar på den frågan. Stina såg väldigt stark ut. Jag hade förväntat mig att hon skulle vinna. Men det var kul att se Sadie Bjornsen, hon gav ju faktiskt Stina en kamp, säger hon.

Nilsson själv tar på sig en del av favoritskapet.

– Det är något jag har förtjänat för att jag har åkt bra. Men jag är själv väldigt ödmjuk och vill inte måla upp mig som någon favorit och bara "jag är bättre än dig". Jag tycker att alla som står på startlinjen har lika stor chans att vinna. Eller, riktigt så kanske det inte är. Men man ska aldrig underskatta någon av sina motståndare utan den ska åkas om det först.