Måltorkan tillbaka i Kalmar

SPORTBLADET

Men Örebro klarar sig utan sina skyttekungar

KALMAR (TT)

Örebro SK brukar vara synonymt med Boniventure Maruti och Paul Oyuga.

I de avstängda kenyanernas frånvaro har en annan målskytt presenterat sig.

- Peter Ijeh får se upp, skrattar Mikael Steen efter att ha sänkt Kalmar FF med matchens enda mål på Fredriksskans.

Örebros tränare Mats Jingblad hade stora bryderier inför mötet med fotbollsallsvenskans formstarkaste lag, Kalmar FF.

* Avstängningar på såväl högerbreddaren Fredrik Nordback som de båda kenyanska målspottarna Boniventure Maruti och Paul Oyuga.

* Ingen bortaseger på hela säsongen.

* Aldrig någonsin allsvensk seger på Fredriksskans.

Lösningen heter Mikael Steen. Den slitstarke kantlöparen som i måndags sänkte Hammarby med sina två mål, slog till på nytt bara sekunder före halvtidsvilan. Kalmarkeepern Petter Wastå var chanslös när Steen med ackuratess skruvade in en frispark lågt i den högra burgaveln.

Såg luckan

- Mirza (Jelecak) och jag pratade, men han var inte sugen. Han stod lite konstigt och jag såg att de hade lämnat en lucka bredvid muren, säger Steen - som inte på allvar tror sig kunna hota Malmös Peter Ijeh i skytteligan.

Men ändå har det varit en riktig succévecka för Steen, som tillsammans med utmärkte målvakten Peter Westman var lagets stora segerorganisatör mot Kalmar. Westman imponerade och fick också flera gånger hjälp av sin backlinje för att freda målet i sista stund:

- En boll tog jag precis på mållinjen, annars hade jag laget bakom mig. Alla var på alerten och jobbade fantastiskt bra, säger Örebromålvakten.

Även tränare Mats Jingblad var mer än nöjd med tre poäng, efter att ha mönstrat en defensiv uppställning med fem man på mitten och Jon Lundblad ensam jagande på topp.

- Jag är överraskad att det inte blir hetare och tuffare dueller här på Fredriksskans. Jag hade väntat mig ett mer aggressivt Kalmar FF. Andra halvlek var långt ifrån någon välspelad, skönspelad allsvensk fotbollsmatch, säger Jingblad.

Måltorka igen

För Kalmar var det en tung förlust. Laget har svårt att föra matcher, och det tog hemmalaget 18 minuter att få iväg sitt första skott mot mål, men Westman var kall och gjorde sig stor på Patrik Elmanders närskott.

Matchen som sådan höll knappast allsvensk klass. Örebro krigade sig till tre poäng medan ett fantasilöst Kalmar på nytt har drabbats av måltorka.

- Vi är tillbaka lite där vi var innan VM-uppehållet. Det är förfärligt ojämnt, instabilt, mycket felpass och enkla misstag, säger Kalmartränaren Conny Karlsson - som hade räknat med betydligt bättre utdelning.

TT