"Stänger man ute fansen blir det kaos"

SPORTBLADET

Klas Ingesson har stor erfarenhet av arga fans

Klas Ingesson spelade i sex länder under sin karriär som fotbollspelare. Han har stor erfarenhet av arga fans.

I italienska Bari misshandlades en spelare så svårt att han var tvungen att uppsöka sjukhus.

Foto: thomas johansson
Klas Ingesson i Bolognatröjan 1999.

Ingesson stödjer idén om en öppen dialog mellan spelare och genuina supportrar.

- Våldsamheter leder ingenstans. Pressen är stor ändå på spelarna. Den negativa påverkan gör ju dem ännu nervösare. Det är redan jobbigt att spela när det går dåligt för laget. För att spela bra behöver man ju känna sig säker. Man blev ju nervös eftersom man hade familj.

"Struntade i ansvar"

Ibland ställde sig italienska fans framför ingången till träningsanläggningen och vägrade låta spelarna passera. En gång kom tio supportrar med rånarluvor till träningen för att slåss.

- Det fanns vissa spelare som gott kunde ta lite kritik. De som levde det ljuva livet, tjänade bra och inte gav allt på plan. Vi hade alla ett stort ansvar gentemot fansen och enstaka spelare verkade strunta i det.

När Ingesson kom till Bologna var det en öppen klubb där spelarna kunde träffa fansen. En ny tränare tillsattes som isolerade laget och satte upp stängsel kring träningsplanen.

"Inga personliga hot"

Med ens svarade supportrarna negativt. Deras chans att prata och inse att spelarna bara var vanliga killar rycktes ifrån dem.

- Jag har aldrig varit med om personliga hot. Jag tror att det var för att jag alltid körde med öppna kort. Om jag spelade dåligt så sa jag det och fansen accepterade det. Jag tror att det är bäst att vara öppen som spelare och klubb. Stänger man ute fansen blir det kaos, säger Klas Ingesson.

Johanna Garå