Kournikova - rena krämaren

SPORTBLADET

Spelar med vitt ansikte - för att tjäna mer pengar

Nu har hon gjort det igen - dragit till sig uppmärksamhet.

Nej, Anna Kournikova har fortfarande inte vunnit någon turnering.

Men med ansiktet täckt av vit solkräm ser hon ändå till så att kamerorna riktas mot henne.

Foto: DEN VITA SPORTEN Anna Kournikova spelar just nu en turnering med vitfärgat ansikte. Allt för att saluföra en solkräm.

Världens mest kända idrottskvinna har dalat till nummer 54 på världsrankningen. Men hon tjänar fortfarande massor av pengar vid sidan av tennisen.

För drygt en månad sen försökte Anna Kournikova lämna en tv-intervju med engelska BBC efter Wimbledonförlusten mot landsmaninnan Tatiana Panova i första omgången. Anledningen var att journalisten frågade ifall ryskan hade funderat på att kliva ner och spela på Challengertouren, som ligger på en lägre nivå än WTA, för att bryta den negativa formkurvan.

Tjänar 140 miljoner

Frågan var befogad. Wimbledon var den tionde turneringen i år som hon åkte ur i första omgången. Ändå har hon en årsinkomst på runt 140 miljoner kronor. Hennes ansikte säljer klockor, skor, racketar, behåar, mobiltelefoner, sökmotorer för internet och mycket annat.

- Potential och förutsättningar att vara en bra tennisspelare har hon, säger den svenska förbundskaptenen Maria Strandlund. I dubbel är hon en komplett spelare. Med rätt dos träning skulle hon bli bra i singel också.

Noll singelsegrar

Kournikovas tennismeriter är få i singelsammanhang. Bästa resultatet var när hon förlorade semifinalen i Wimbledon som 16-åring 1997. Hon har aldrig vunnit någon WTP-turnering i singel. I dubbel vann hon Australian Open två gånger i rad.

- Jag tycker att hon är för fåfäng, säger SVT:s expertkommentator Björn Hellberg. Det ska inte vara det yttre som drar folk till tennisen. De sportsliga värdena kommer i skymundan.

- Jag såg redan när Anna mötte Hingis i en juniormatch i Wimbledon att hon inte hade samma potential som schweiziskan. Som bäst kan hon hålla sig bland de 10-20 främsta i världen.

Kournikova deltar för tillfället, med vitfärgat ansikte, i en WTA-turnering i Kalifornien. I natt, efter Sportbladets pressläggning, spelade hon mot Venus Williams i kvartsfinalen. Tidigare har hon förlorat alla sju möten mot världens bäst betalda tennistjej. Det är troligt att det har blivit en åttonde förlust för Anna. Tennisens geisha.

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis