Tour de Lance

SPORTBLADET

Armstrong tog fjärde raka segern i cykelklassikern

PARIS (TT-REUTERS-AFP)

Tre år i rad hade han krossat sina konkurrenter i de tuffa bergsetapperna.

Den här gången trampade Lance Armstrong sönder dem bit för bit, en smula i taget.

Och efter fjärde raka Tour de France-segern har amerikanen skaffat sig en chans att pulvrisera ytterligare motståndare.

Dem i historieboken.

Foto: RÖTT, VITT OCH BLÅTT men det var inte den franska, utan den amerikanska flaggan som vajade mest när Lance Armstrong gick i mål i Tour de France i går.

För efter söndagens defilering in mot Paris ställer sig många frågan om när - eller om - det går att stoppa Armstrong i den franska cykelklassikern under de närmaste åren.

Kan han redan nästa år bli den andre efter spanjoren Miguel Indurain att vinna Tour de France fem år i följd?

Kan han så småningom bli den förste någonsin att vinna cykelklassikern sex gånger?

I dag vet ingen svaret.

Själv säger Armstrong bara:

- De senaste dagarna har jag fått många frågor om historia, men jag är fortfarande aktiv cyklist. Det är svårt att veta hur betydande det här är i världen, i idrottsvärlden eller i cykelv ärlden. Jag lever bara i nuet.

Få hot i framtiden

Men efter ytterligare en överlägsen totalseger, med drygt sju minuters marginal till sammanlagde tvåan Joseba Beloki, Spanien, får cykelvärlden allt svårare att se några utpräglade hot mot Armstrong de närmaste åren.

Tidigare var en stjärna som Jan Ullrich en ständig kandidat, men med tysken både skadad och dopningsavstängd var konkurrenterna i år både färre och sämre. Mot slutet av Tour de France gick det till och med så långt att de inbitna franska dagstidningarna ifrågasatte spänningen och konkurrensen.

Men ingen kan ifrågasätta Lance Armstrong.

Unge skotske talangen David Millar talar för många när han säger:

- Självklart vill jag vinna Tour de France i framtiden. Men först måste Armstrong dra sig tillbaka.

Vann över cancern

Exakt vad som gör Armstrong så stor och så överlägsen är en fråga som många av konkurrenterna ställer sig i strävan att knappa in avståndet. En anledning sägs vara hans brinnande ambition och hans enorma träningsmängd, men framgången kan också ha en genetisk bakgrund. Enligt en artikel nyligen i New Yorker Magazine har den 30-årige amerikanen ett hjärta som till sin volym är en tredjedel större än en vanlig mans, vilket ger honom fördelar när syret genom blodet ska transporteras ut i musklerna. Dessutom har Armstrong ovanligt långa lårben, något som ger honom större tryckkraft mot pedalerna.

Hans största seger hittills i livet var dock inte den på landsvägarna, utan i den strid som han kämpade och vann mot cancern 1997.

Han överlevde.

Han kom tillbaka snabbare än någon trott.

Och han blev fyrfaldig mästare i Tour de France.

Det är större än allt annat, säger amerikanen som är stolt om han kunnat ge hopp åt miljoner cancerdrabbade människor runt om i världen.

- Förhoppningsvis är det något jag kommer att bli ihågkommen för.

TT