Sportbladet

Drömmen gick i kras för Baggio

Av: 

Zendry Svärdkrona

SPORTBLADET

I Italien föds för närvarande alla möjliga folkrörelser. Medlemmarna i den senaste kallas "baggiologhi" och är redo att (nästan) dö för Roberto Baggio.

På deras nya hemsida www.baggioaimondiali.com (Baggio till VM), skriver de som sanningen är att Roberto Baggio är ett fotbollsgeni i klass med Pelé och Maradona och att det är rena rama skandalen att han inte har tagits ut till VM-truppen. Den som vill, uppmanas donera tre Euro till alla slags initiativ för att Baggio ska komma med till Japan.

I går sittstrejkade således en grupp "baggiologhi" utanför italienska fotbollsförbundet i Rom till sin idols ära. Inne i den svala vita byggnaden med utsikt över Villa Borghese, tillkännagav landslagstränaren Giovanni Trapattoni just namnen på de 23 lyckliga som ska bära Italiens himmelsblå tröja i VM.

Alla guldgossarna får synas

Listan innehåller inga överraskningar. I kategorin anfallsspelare ingår Alessandro Del Piero, Marco Delvecchio, Filippo Inzaghi, Vincenzo Montella och Cristian Vieri. Därmed har ligans tre mest framgångsrika klubbar försäkrat sig om att deras guldgossar får internationell synlighet under VM. Om de gör bra ifrån sig stiger deras marknadsvärde och alla är nöjda och belåtna.

Roberto Baggio hör inte hemma i det gänget. Han är 35 år och har en dröm. Han vill spela sitt sista VM. I ett på samma gång rörande och desperat öppet brev till Trapattoni, ber Baggio landslagstränaren om en sista chans.

"Jag känner det som om landslagströjan vore fastsydd på min kropp", skriver Baggio och berättar om hur hårt han arbetat för att uppnå målet att komma med till Japan. Baggio som spelar i Brescia, skadade sig i knät för drygt en månad sedan. Men han har kommit tillbaka på rekordtid i hopp om att blidka Trapattoni. Han firade sin återkomst med två mål och bidrog i söndags till att Brescia håller sig kvar i Serie A. Trots att han spelat förhållandevis lite under våren, är han en av ligans målkanoner.

Men Trapattoni är stenhård och de officiella förklaringarna och ursäkterna förmår inte dölja sanningen. Ålder och skador räknas egentligen ganska lite. "Il Trap" vill inte ha Baggio med i landslaget och det vill inte fotbollsförbundet heller.

Baggio - en besvärlig outsider

De stora klubbarna har mycket att säga till om när landslaget tas ut och de gillar inte Baggio. Han betraktas som en besvärlig outsider. I självbiografin som kom ut för några månader sedan avslöjar han pinsamma sanningar om hur det går till bakom ligans välputsade fasad. Sånt är inte populärt. Maffian har fler informatörer än italiensk elitfotboll. Nu skulle alltså Baggio komma med i VM-truppen och stjäla föreställningen för Juventus, Inter och Roma. Är det här ett skämt eller?

Naturligtvis är Baggios personlighet en viktig orsak till hans popularitet. Italienarna älskar honom inte bara därför att han spelar gudomlig fotboll. De uppskattar att han är öppenhjärtlig, att han är buddist i en liga som svämmar över av katolsk dubbelmoral, att han håller fast vid sin ungdomskärlek och sin gräsliga frisyr och för att han är lite gammaldags. I sitt brev till Trapattoni skriver Baggio om sin kärlek till landslaget.

Tårarna trillar ner i tomatsåsen.

Men där blir de också liggande till ingen nytta, för Baggio kommer inte med till Japan.

På söndag börjar fyra dagarnas träning för VM-truppen på landslagets anläggning i Coverciano. Jag är övertygad om att "i baggiologhi" kommer att vara på plats där också. Men spelet är slut. Trapattoni motiverar sitt val med att han vill ha två utbytbara spelare till varje position i laget och att han "vill undvika spänningar".

Frågan är om Baggio skapar större spänning om han är med i VM-truppen än om han lämnas utanför. I går begrundade han sitt öde i tysthet i sin hemby utanför Vicenza. "I baggiologhi" demonstrerade, men Baggio sade ingenting om drömmen som gick i kras.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert: