Ivica tog familjen Kostelics andra raka guld

SPORTBLADET

Markus Larsson bäste svensk - slutade tia

ST MORITZ, SCHWEIZ

Ivica Kostelic följde upp systern Janicas slalomguld med ett eget i VM i St Moritz.

Ingen svensk glänste i VM:s avslutande tävling, men placeringarna 10, 12 och 19 ger fler platser i världscupen nästa år.

Kroaten Kostelic vann med 33 hundradelar före skrälltvåan, schweizaren Silvan Zurbriggen. Italienaren Giorgio Rocca var ytterligare tre hundradelar bakom.

Markus Larsson blev tia, 1,63 efter Kostelic, Martin Hansson blev tolva, 1,67 efter och Johan Brolenius kom på 19:e plats, 2,18 efter segraren.

Problemet för svenska slalomåkare har i vinter varit att man inte haft fler än två platser i världscupen, varav Markus Larsson haft den ena. Johan Brolenius och Martin Hansson, som båda åkt hyggligt, har fått dela på den andra platsen.

Tack vare VM-resultaten kommer Sverige att kunna starta med fyra åkare i världscupen nästa år.

En nöjd, en missnöjd

Hansson körde upp sig från 23:e till tolfte plats och hade femte bästa tid i det andra åket.

- Det känns löjligt att säga att man är nöjd med en tolfte plats i VM, men med tanke på vad jag gjort för resultat de senaste åren så har jag gjort vad man kan kräva av mig. Tiden i andra åket visar att jag är väldigt nära de bästa, så kan jag bara komma in i första startgrupp igen kan jag göra resultat, säger Hansson.

Det var fyra år sedan han hade placeringar bättre än på söndagen. Hanssons knäskada har hållit honom borta från toppen sedan dess.

Markus Larsson har inte varit bättre än 13:e i världscupen i år, men han var inte nöjd med sin tionde plats.

- Jag är definitivt inte nöjd, men jag kan ändå inte vara förbannad. Jag gav allt och det räckte inte till någon bättre placering. Det är bara att lära av det här och se till att bli ännu bättre, säger han.

Viktig erfarenhet

Brolenius, som visat storform före VM men som körde ur i kombinationsslalomtävlingen, ville lite för mycket i slalomtävlingen och fick då inte åkningen att stämma. 19-årige André Myhrer, mästerskapsdebutant, körde ur i första åket. Men han hann åka så pass långt att han kunde klockas för sjunde bästa tid vid den första mellantiden.

- Det var skit att jag inte kom längre. Skidan slog i käppen på nåt vis, jag vet inte hur det gick till. Men jag tar med mig placeringen vid mellantiden. Det här var en viktig erfarenhet, säger Myhrer.

Ivica Kostelic leder slalomcupen i världscupen och visade sig också starkast i VM.

- Imponerande av honom. Det är bra för tävlingen att den bästa vinner. Det visar också att de allra bästa behärskar alla typer av banor, säger Larsson.

Rörd vinnare

Liksom systern Janica betyder inte VM särskilt mycket för Ivica Kostelic. Men han var ändå väldigt glad för sitt guld, sitt och Kroatiens allra första på herrsidan.

- Jag blev väldigt rörd i målet. Jag har kämpat så hårt för det här, har haft så många skador och gjort så många comebacker, säger Kostelic.

Han och syrran tränar alltid tillsammans.

- Det är en fördel för henne att få träna med en man, men det är också en fördel för mig att få träna med en som är så mentalt stark som hon. Jag har mycket att lära från henne.

Silvan Zurbriggen, 21, slog till med en sjunde plats i Kitzbühels slalomtävling veckan före VM.

- Då förstod jag att jag kunde göra resultat. Men jag kunde inte drömma om att jag skulle kunna ta medalj i VM, säger Zurbriggen, som faktiskt kom överens med Ivica Kostelic på uppvärmningen att de skulle bli etta och tvåa i tävlingen.

Ingela Ahlberg/TT