Förre tränaren: ” Jag hade gärna sett honom fortsätta med längdskidåkningen”

avJohan Björck

Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sebastian Samuelsson stod för en osannolik silverknall i måndagens jaktstart i OS.

Men det var inte förrän vid 17 års ålder som han valde bort längd för skidskytte.

– Jag hade gärna sett honom fortsätta med längdskidåkningen men det var Sebastians val. Så här i efterhand är jag såklart bara glad för honom, säger Håkan Westin, tidigare tränare för sensationsmannen i Sollefteå Skidklubb.

I söndags stod junioren för en solid insats när han slutade på plats 14 i herrarnas sprint. I dag fick Sebastian Samuelsson, 20, det svenska folket att expodera när han sensationellt fixade Sveriges andra medalj i Pyeongchang.

Då valde han bort längd

Sebastian Samuelsson, som är född i Katrineholm flyttade till Sollefteå vid nio års ålder, och började med längdskidåkning i Sollefteå Skidklubb.

När han var 17 år bestämde sig Samuelsson för att byta spår och fokuserade istället på skidskytte.

Håkan Westin, före detta tränare för Sebastian Samuelsson i Sollefteå Skidklubb, är oerhört glad när Sportbladet ringer upp honom efter silverknallen.

– Jag tränade Sebastian när han var 15-16 år. Då var det längdskidåkning som gällde innan han något år senare flyttade fokus och började med skidskytte istället. Det är riktigt stort, detta.

”Han var väldigt energisk”

Hur kändes det när Sebastian valde att övergå till skidskytte?

– Jag hade gärna sett honom fortsätta med längdskidåkningen men det var Sebastians val. Så här i efterhand är jag såklart bara glad för honom.

Hur var Sebastian som junior?

– Han var väldigt energisk. Han förstod att man behövde träna mycket och det var något som han la ner mycket tid på. Han ville hela tiden utvecklas och ville se hur långt träningen kunde ta honom. Jag såg att han hade något extra men hans energiska sida är nog det som tagit honom så här långt.

ARTIKELN HANDLAR OM