Skrällmedalj till Samuelsson

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Sebastian Samuelsson hade aldrig varit på pallen i världscupen.

Nu har han en silvermedalj i OS.

– Men så tänkte jag: ”jag skiter i silvermedaljen för brons är också bra”. Sen började jag tänka att silver är också roligt, säger Samuelsson till Sportbladet.

De svenska skidskytteframgångarna fortsätter. Sebastian Samuelsson övertygade stort under herrarnas jaktstart och kämpade om medaljer efter noll bom på de tio första skotten.

– Jag försökte vara lugn och sätta skotten i dag. Det var svåra förhållanden så det gick ta tiden det tog. Jag märkte att det gick långsammare för mig att skjuta.

Men 20-åringen är dessutom en stark åkare sedan tidigare och plockade snabbt placeringar. Därmed låg Samuelsson, som inledde på 14:e plats, trea efter drygt halva tävlingen.

Samuelssons silverryck

”Nu slåss han om medaljer”

Under den tredje skjutningen, stående, så missade Samuelsson ett av skotten samtidigt som flera av de övriga i ledarklungan också bommade skott. Därmed kämpade svensken om medaljplatserna med stjärnor som Martin Fourcade, Arnd Peiffer och Tarjei Bö.

– Vallarna stod i kurvan och bara skrek: ”Vi har bättre skidor. Bara kör!”, säger Samuelsson.

Knäckte Doll

Samuelsson, som aldrig varit bättre än 13:e individuellt i världscupen, åkte in till den sista skjutningen som trea. Där missade flera av storkonkurrenterna – iskalle Samuelsson gick däremot helt rent – och svensken skidade därmed mot medaljerna.

– Det är helt otroligt. Att jag sätter 19 av 20 träff är fantastiskt bra, tycker jag, säger Samuelsson.

Sebastian Samuelsson vann den episka kampen mot regerande sprintvärldsmästaren Benedikt Doll i den avslutande kampen och knep ett skrällsilver i jaktstarten. 20-åringen kämpade med tankarna under upploppet och jakten på Doll.

– Jag hade väldigt bra skidor. Jag kände: ”wow, jag tar en medalj i dag”. Jag hade något att fokusera på. Men så tänkte jag: ”jag skiter i silvermedaljen för brons är också bra”. Men sen började jag tänka att silver är också roligt. Jag lyckades ta mig i kapp, jag visste att jag hade en väldigt bra chans och det höll.

Sveriges andra medalj

Franske storstjärnan Martin Fourcade, som likt svensken bara hade en bom, körde hem guldet 12 sekunder före Samuelsson.

Det här är Sveriges andra medalj i OS efter Charlotte Kallas guld i skiathlon.

– Jag kan inte greppa det här. Att ta sin första pallplats som senior på OS, säger Samuelsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.