Veckans motorlista

SPORTBLADET

... med Anna Andersson

Foto: Rossi.

1 (-) Valentino Rossi

MotoGP-stjärnan byter sport. Den sjufaldige världsmästaren ställer upp i Nya Zeelands VM-rally den 17–19 november. Han kör en privat Subaru Impreza. Detta blir hans andra VM-rally, i november 2002 körde han RAC-rallyt i Storbritannien.

I MotoGP ligger han nu tvåa, tolv poäng efter ledande Nicky Hayden och i helgen körde säsongens näst sista lopp i Portugal.

– Det är en svår bana, men jag har vunnit här med både Yamaha och Honda, både när det har varit torrt och när det har regnat. I fjol hade jag turen att ta 20 poäng här, sade han på presskonferensen inför loppet.

– Men vem som tar VM-titeln avgörs troligen på det sista varvet i Valencia.

Eurosport söndag kl 13.15.

2 (-) Fernando Alonso

Spanjoren vann i Japan, samtidigt som Michael­ Schumacher nollade och nu är han bara millimeter från sitt andra raka VM-guld i formel 1.

Nästa helg avgörs årets sista tävling och för att ställningen ska förändras krävs det att tysken vinner loppet samtidigt som spanjoren blir bäst nia.

3 (-) JVM

Två svenskar slåss om JVM-titeln i rally. PG Andersson leder mästerskapet med en poäng före Patrik Sandell, men det är sju förare som har chansen på titeln när nu årets näst sista tävling körs i Turkiet.

4 (-) BDC-Masters

Inget att göra i dag? Åk till Arvika, det gör den svenska motoreliten. Där möter de folkraceeliten på Westombanan. De är inte frågan om någon uppvisning, utan här är det stjärnor mot motionärer när folkrace är som bäst. På startlinjen finns bland annat Daniel Carlsson, Fredrik Ekblom, Tommy Kristoffersson, Rickard Göransson och Janne ”Flash” Nilsson.

5 (-) Rally-VM

Sebastien Loeb har ramlat med cykeln och brutit armen, det gör att rally-VM nu är betydligt mer spännande när fem tävlingar återstår. Fransmannen leder VM med 35 poäng före finländaren Marcus Grönholm när det nu är 40 poäng kvar att köra om. Finländaren behöver en pallplacering i Turkiet, annars vinner Loeb titeln för andra året i rad.

Eurosport lördag kl 22.30, söndag kl 22.30

6 (-) Ledande svenskar

”Den galne svensken” Samuel Hübinette leder Formula Drifting och finalen körs i dag. Han har 544 poäng, 36 poäng före tvåan Rhys Millen.

n?Sebastian Hohentahl leder Formula Renault UK. Han har fyra poäng till tvåan, irländaren Partick Hogan, så räkna med att det blir en jämn finalhelg. Kvalet går i eftermiddag, loppet i morgon.

7 (-) F1-banor

2007 är SPA tillbaka i F1-cirkusen, det är nu officiellt.

Det ryktas om att det blir ytterligare ett lopp i Europa, ett medelhavsGP som skulle köras på olika banor varje år, förslaget är att börja i Spanien och Valencia.

8 (-) Thed Björk

Det blir två svenskar i DTM på Le Mans i helgen, Mattias Ekström (sexa totalt) och Thed Björk som lovordas av stall­chefen Dr. Colin Kolles. Björk ersätter Audis dansk Nicolas Kiesa som brutit benet.

9 (-) WTCC

Nio man kämpar om VM-titeln i WTCC, en av dem är Rickard Rydell. Svensken ligger femma när en tävlingshelg återstår, sex poäng efter Augusto Farfus Jr, Brasilien. Säsongsfinalen körs i Macau den 19 november.

10 (-) Amerikansk motorsport

Cristiano Da Matta är på bättringsvägen efter sin olycka men har en bit kvar till tävlingsbanan. Därför ersätts han i RuSPORT (ChampCar) av Ryan Briscoe.

Det blir ingen NASCAR för Jacques Villeneuve, i alla fall inte hos Rousch.

Motorstopp

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport