Så här ska SVT-sporten överleva

SPORTBLADET

TV-krönika Frank Östergren

När danska DR för några månader sedan beslöt att skära ner sportbevakningen till ett minimum hördes få arga tittarröster. Men så har också DR-sporten inte samma djupa folkliga förankring som SVT-sporten har. ”Sportspegeln”, bland annat, har ett skimmer av folkhem och nationsgemenskap.

På det skimret lever SVT-sporten hur mycket på dekis den än hamnat. Välfärdsekonomiskt vore det bästa att SVT följde den danska modellen.

Sluta buda på dyra ligor och mästerskap. Det klarar de kommersiella kanalerna mycket bättre. De har dessutom råd.

För en fattig public service-kanal som SVT äventyrar de dyra sporträttigheterna den totala verksamheten. Pengar stjäls från bland annat nyheter och barnprogram. Genren som dessutom kan göras på egna villkor, medan sport alltmer sänds på agenter och förbunds villkor.

Ska SVT-sporten överleva måste den per omgående klippa de historiska banden och skapa en verklighetsanpassad målsättning. Vilket jag anser är fokusering på det man har resurser till.

Som att bevaka det nationella, redovisa det breda och gå på djupet på de områden kommersiell tv struntar i.

Görs inte detta, vilket jag tvivlar på då redaktionen leds av en självutnämnd chef utan ideologi och mål, blir Albert Svanbergs mest minnesvärda insats den att under hans tid lades SVT-sporten ner. Av alla SVT-sportchefer är Albert Svanberg den sämste.

Canal+ Sport, ni skulle ha brutit sändningen Hammarby-Malmö. Tv-pengarnas språk är nämligen det enda idrottens ansvariga begriper.

Massor med kvalfotboll och intressanta vänskapsmatcher, men nästan inget visat i svensktillgängliga kanaler. Är det den svenska sommarledigheten som gör att man måste ha parabol eller Com Hems kabelnät för att se Elfsborg. Ungerska Duna TV sände nämligen.

Årets SM i varpa var inte bara medaljer, det var också det bästa radioreferat jag hört på årtionden. Radio Gotlands Owe Järlö pratade direkt i timmar och fick med alla goda egenskaper från Jerring, Hyland, Strömmer, Björklund och Engstrand. Iakttagelsen, förmedlingen,

Frank Östergren